Een nieuwe mobiele medische antenne geïnspireerd door de Fransen

Dankzij het strategische partnerschap ‘Capacité Motorisée’ (CaMo) tussen Frankrijk en België zal de Medische Component in november 2024 beschikken over een nieuwe mobiele antenne voor reanimatie- en reddingsoperaties. De Role 2 Forward is gemakkelijk te vervoeren en te monteren en zal plaats bieden aan acht gewonden tegelijkertijd.

 

Tijdens een logistieke oefening in Nijvel stelden de Franse militairen een mobiele medische eenheid voor die ook door de Belgische Medische Component zal worden ingezet. Het resultaat van de operationele samenwerking tussen de twee landen, een Belgische versie – genaamd Role 2 Forward – zal in november 2024 worden getest, om in 2026 volledig operationeel te zijn. Het doel is om in geval van een conflict snel en doeltreffend steun te verlenen aan eenheden ter plaatse.

 

Uitzonderlijke mobiliteit

 

“De innovatie van de Role 2 Forward is om een van onze veldhospitalen mobiel te maken”, legt kolonel Rennotte van de Medische Component uit. “Deze oefening van twee weken stelt ons in staat om, in samenwerking met onze Franse partners, de benodigde apparatuur te beoordelen en te bepalen hoe zelfvoorzienend we kunnen zijn.”

De Role 2 Forward-installaties kunnen in drie uur worden opgezet door een team van 13 mensen. Opgeslagen in twee containers is de antenne gemakkelijk te vervoeren. Of het nu gaat om het ondersteunen van een bataljon van een paar honderd militairen of een brigade van enkele duizenden mensen, de antenne kan snel ingrijpen waar dat nodig is.

 

Unieke capaciteit

 

De mobiele antenne zal tot acht gewonden tegelijk opvangen. Binnenin zullen er vier kamers zijn voor ontvangst, chirurgie, intensive care, postoperatieve zorg en evacuatie. De gewonden zullen vervolgens doorverwezen worden naar een meer complete en permanente faciliteit.

 

“Een brigade kan in 24 uur veel verliezen hebben. In het geval dat we overstelpt worden, wordt er een triagegebied ingericht om prioritaire patiënten te beoordelen”, legt een Franse militair uit.

 

Aanpasbaarheid op maat

 

De Role 2 Forward kan worden samengesteld volgens specifieke behoeften. Uitbreidingen (laboratoria, beeldvormingsruimten, enz.) zorgen voor een flexibele reactie op verschillende medische situaties.

Camille Henry

Adrien Muylaert