Allereerste Belgische F-35A verlaat productielijn

Zondag 10 december 2023 is een onvergetelijke dag voor onze Belgische Defensie. Meer dan 40 jaar na de oplevering van de allereerste F-16 Fighting Falcon keren we terug naar Fort Worth, naar de Lockheed Martin site, voor de officiële presentatie van de allereerste Belgische F-35A Lightning II, een hypermodern gevechtsvliegtuig van de 5de generatie.

 

Na iets meer dan een jaar rolde het eerste Belgische toestel, met staartnummer FL-001, van de productielijn in de fabriek van Forth Worth. Dit belangrijke moment werd benadrukt door de aanwezigheid van de premier Alexander De Croo, de Chef Defensie Admiraal Michel Hofman en de Commandant van de Luchtcomponent Generaal-majoor vlieger Thierry Dupont. Het evenement trok veel belangstelling van de Amerikaanse en Belgische militaire en civiele autoriteiten, evenals van het hogere management van het bedrijf.

 

Een reuzensprong

 

“De F-35 is een vliegtuig van de nieuwste generatie waar we een gigantische stap mee vooruit zetten voor de jaren die volgen. Het is een uniek, krachtig en hypermodern gevechtsvliegtuig dat ons personeel en onze Luchtcomponent energie geeft. Het is de speerpunt van de NAVO-luchtmiddelen en verzekert de strategische integratie van de geallieerde gevechtscapaciteit”, stelt Air Component Commander Generaal-majoor vlieger Thierry Dupont bij de presentatie van het Belgische toestel.

 

In 2024 zullen acht hypermoderne F-35A gevechtsvliegtuigen worden geleverd aan het Amerikaans-Belgisch 312 Scorpion Squadron op Luke Air Force Base. Deze toestellen zullen specifiek worden ingezet voor de opleiding van onze Belgische piloten en technici. Het opleidingsprogramma start in de zomer van 2024.

 

“De introductie van de F-35 in de Luchtcomponent zal ons toelaten onze opdrachten de komende decennia, in samenwerking met onze NAVO- en EU-partners, met succes te vervullen”, besluit Admiraal Michel Hofman.

COMOPSAIR

Jozef Vanden Broeck