Defensie versterkt zijn lokale verankering in de provincie Henegouwen

Een eskadron van het Bataljon 1/3 Lansiers uit Marche-en-Famenne wordt in Doornik verwelkomd. Op maandag 26 april 2021 formaliseerde een overdrachtplechtigheid zijn installatie in de kazerne van het kwartier Rucquoy in aanwezigheid van de minister van Defensie Ludivine Dedonder en de burgemeester van de stad Doornik, de heer Paul-Olivier Delannois.

 

Door de mogelijkheid te bieden om een lokaal georiënteerde loopbaan te volgen, komt de Landcomponent beter tegemoet aan de verwachtingen van jongeren op de arbeidsmarkt en draagt zij tegelijkertijd bij tot de vergroting van de jobtevredenheid van haar eigen personeel, dat reeds in haar gevechtseenheden actief is en een beter evenwicht wil vinden tussen privé- en beroepsleven.

 

Bovendien zal de aankomst van een operationele eenheid in de provincie Henegouwen onder meer het infanteriebataljon toelaten om zijn beschikbaarheid voor missies in steun aan de natie te versterken. De afgelopen jaren hebben gebeurtenissen van uiteenlopende aard, zoals de buitengewone overstromings- en droogteperiodes, de golf van aanslagen in 2016, de huidige gezondheidscrisis in het kader van Covid-19, het belang en de noodzaak aangetoond van het kunnen helpen of ondersteunen van de natie met operationele militaire middelen.

 

Het Bataljon 1/3 Lansiers is een operationele infanterie-eenheid van de Gemotoriseerde Brigade die ongeveer 400 soldaten telt. Dit bataljon staat steeds paraat om missies uit te voeren onder NAVO-, VN- of EU-mandaat, in België en in het buitenland. Het hoofdkwartier en de meeste eskadrons zijn gevestigd in Marche-en-Famenne. Om bij te dragen tot het welzijn van het personeel en de aantrekkelijkheid van de beroepen te bevorderen, zal een C-eskader voortaan worden overgeplaatst naar het kwartier Rucquoy in Doornik.

Julie Van den Born

Greg Mouton