Anti-submarine warfare frigate vervangt M-fregat

Nederland en België vervangen samen hun M-fregatten (multipurpose). Nu is bekend geworden hoe de nieuwe scheepsklasse gaat heten: Anti-Submarine Warfare Frigate (ASWF). Het is gebruikelijk bij de Nederlandse en Belgische marine om scheepsklassen te typeren op basis van hun taak. De namen van de vier schepen zijn nog niet bekend.

 

De scheepsklasse zal bestaan uit twee Belgische en twee Nederlandse fregatten. Het opsporen en bestrijden van onderzeeboten wordt de hoofdtaak. De fregatten worden uitgerust om dit te doen in de dreigingsomgeving van de toekomst. Hierin speelt de zogenoemde information warfare een prominente rol. Denk hierbij aan cyber en inlichtingen. De vervanging van de huidige fregatten ligt volledig in lijn met de Strategische Visie 2030.

 

Nieuwste technieken

De nieuwe schepen krijgen de laatste technieken op het terrein van onderzeebootbestrijding en een robuuste zelfverdediging tegen bovenwaterdreigingen. Ook is er sprake van een verregaande automatisering om met een beperkte basisbemanning de bedrijfsvoering te kunnen uitvoeren. De besprekingen zijn lopende over de specificaties van de systemen die Damen Schelde Naval Shipbuilding en Thales zullen leveren.

 

In 2030 beschikbaar

Nederland heeft de leiding over het vervangingstraject, in nauwe samenspraak met België. De Defensie Materieel Organisatie (DMO), de tegenhanger van de Belgische Algemene Directie Material Resources, realiseert de verwerving met DG MR en de Koninklijke Marine en Belgische Marine. In 2030 moeten de vier ASW-fregatten beschikbaar zijn voor beide marines.

DMO – DG MR

DMO