Eerste militairen vertrekken naar Roemenië

Vanop de militaire luchthaven te Melsbroek vertrok op 4 maart een A400M richting Roemenië. Aan boord bevond zich de voorhoede van de Belgische militairen die deel uitmaken van de snelle interventiemacht van de NATO (NRF).

 

De eerste militairen uit verschillende eenheden vertrokken vandaag vanop Melsbroek richting Roemenië. Het leeuwendeel uit het Bataljon 1/3 Lanciers, maar ook enkele militairen uit onze logistieke, medische en CIS troepen. Ze zullen ter plaatse alles in gereedheid brengen voor de aankomst van het gros van het Belgische detachement dat in de komende dagen vertrekt.

 

De compagniecommandant, die mee naar Roemenië vertrekt, vertelt: “Toen de invasie een feit was, wist ik ergens wel dat NRF geactiveerd ging worden en dat ik een telefoontje mocht verwachten. Dit is waarvoor we getraind hebben. We zijn opgewonden, want het is een uitzonderlijke situatie, maar tegelijk is het niet gemakkelijk om zo abrupt te moeten vertrekken.”

 

Voor sommigen onder hen is het de eerste buitenlandse zending. “Ik ben wel een beetje zenuwachtig, omdat je niet goed weet wat je tegemoet gaat. Maar anderzijds ben ik ook heel opgetogen om hier deel van te kunnen uitmaken,” vertelt een jonge militair van 1/3 Lanciers. Een collega vult aan: “Het moeilijkste is om op zo’n korte tijd afscheid te nemen van familie en vrienden, maar we wisten dat dit kon gebeuren en we zijn er klaar voor.”

 

Bij het vertrek kwam ook luitenant-kolonel Didier Plas, korpscommandant van 1/3L, zijn personeel een hart onder de riem steken en had bemoedigende woorden voor elk van hen. “Ik ben ervan overtuigd dat ze het zeer goed zullen doen. Ze zijn er klaar voor en ik ben heel trots op hen.”

 

Het Belgische detachement zal in Roemenië nauw samenwerken met Franse militairen van het 27 Batallion de Chasseurs Alpins, om samen de collectieve veiligheid van de NAVO-bondgenoten te waarborgen.

Nathalie Mylle

Adrien Muylaert