Belgische F16’s bewaken opnieuw het Baltisch luchtruim

De luchtcomponent heeft de NAVO Enhanced Air Policing Mission (EAPM) hernomen op de Estlandse luchtmachtbasis van Amari. Een detachement van vier F-16’s en 55 Belgische militairen heeft op woensdag 1 december de fakkel overgenomen van het Italiaanse detachement en zijn F-35A’s, dat de Baltic Air Policing-missie voor zijn rekening nam sinds 15 september 2021.

 

Voor onze jachtvliegtuigen is het de elfde deelname aan deze missie sinds 2004, toen België de allereerste partner van de NAVO was om deze taak uit te voeren. Ter plekke zullen onze vier F-16-piloten en hun personeel 24 op 24 klaarstaan om op zeer korte tijd te kunnen opstijgen om de veiligheid in het Baltisch luchtruim te garanderen. Het Belgisch detachement zal gedurende vier maanden ter plaatse blijven, van december 2021 tot maart 2022.

 

De NAVO heeft als taak om de integriteit, de bewaking en de veiligheid van het luchtruim van alle lidstaten te garanderen. Maar de drie Baltische staten (Litouwen, Letland en Estland) beschikken niet over geschikte gevechtsvliegtuigen om de luchtpolitie boven hun eigen grondgebied te verzekeren. Daarom voorzien de NAVO-lidstaten elk om beurt voor hen de noodzakelijke luchtverdedigingscapaciteit.

 

Voor onze militairen is dit een uitstekende training en bovendien is het een goede gelegenheid om samen te werken met andere lidstaten en om de internationale procedures te verfijnen.

Jacques-Emmanuel De Boeck

DG Stratcom