C-130’s en A400M richting Afghanistan vertrokken

Vanop de militaire luchthaven in Melsbroek zijn vandaag 18 augustus twee C-130-toestellen en een Airbus A400M vertrokken naar Islamabad in Pakistan. Daar zullen ze zich klaarhouden voor de evacuatie-opdracht uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

 

Gisteren kwam al een Falcon 7X-toestel aan in Islamabad met een team dat de verdere stappen in de operatie voorbereidt. Vandaag zijn nog twee C-130’s en een nieuwe Airbus A400M vertrokken met munitie, materiaal en ongeveer zeventig manschappen.

 

De Belgische inzet zou morgen rond de middag ter plaatse aankomen. Vanaf vrijdagochtend zullen onze toestellen effectief inzetbaar zijn. Of en hoe dat zal verlopen, hangt af van de coördinatie in de regio rond en de lucht boven de luchthaven van Kaboel.

 

De C-130’s zullen de tactische luchtbrug tussen Islamabad en Kaboel verzorgen. De A400M kan meer passagiers vervoeren en blijft daarom in Islamabad om van daaruit strategische repatriëringsvluchten uit te voeren.

 

Momenteel gaat het in eerste instantie om ongeveer honderd mensen met de Belgische nationaliteit die zich in of rond Kaboel bevinden. Zij moesten zich aanmelden bij de Belgische ambassade in Pakistan, die ook instaat voor Afghanistan.  Daarnaast is nog niet bekend wie of hoeveel mensen uiteindelijk geëvacueerd moeten worden.

 

Non-combattant evacuation operations (NEO) behoren tot de belangrijkste taken van Defensie. Mensen en middelen van de Land- en de Luchtcomponent staan permanent vertrekkensklaar om niet-strijders uit crisisgebied te evacueren. NEO-oefeningen maken dan ook een belangrijk deel uit van de jaarlijkse trainingskalender van de betrokken eenheden. Zo kan Defensie gepast reageren wanneer de vraag tot operationele inzet komt van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Jimmy Stroobants

Gert-Jan D'haene

Mathieu Duhembre