Chaturanga: Klaar om jezelf uit te dagen?

Chaturanga is een sportieve uitdaging met 32 proeven van vaardigheid, kracht en evenwicht. 98 teams zullen van 30 mei tot vrijdag 2 juni in Doornik deelnemen. Springen, schieten en granaatwerpen staan op het programma van deze race tegen de klok.

 

Oorspronkelijk is ‘Chaturanga’ een Indiase militaire term voor de formatie van een leger in vier componenten: olifant, ruiter, strijdwagen en infanterist. Maar sinds 1985 is het een militaire sportuitdaging geworden die plaatsvindt in Doornik. Elk team bestaat uit vier leden van een eenheid. Dat kunnen militairen, politieagenten of leden van de special forces zijn – uit België maar soms ook uit het buitenland.

 

Vertrek om de 10 minuten

 

“Vijfentwintig teams starten elke dag, en elke 10 minuten vertrekt er één”, legt Adjudant Laurent Dauvillée, instructeur lichamelijke opvoeding en een van de organisatoren van de challenge, uit. Ze worden begeleid door 48 personen, waaronder 5 teams van scheidsrechters die voortdurend rouleren. We hebben personeel voor wapenbeveiliging, voor briefings bij de start van de wedstrijd, het 23e Medisch Bataljon ter ondersteuning, en zelfs iemand van 1/3 Lansiers van het uitstekende Doornikse personeel dat toezicht houdt op het schieten.”

 

“De drie weken voorafgaand aan de uitdaging zijn de teams vrij om te komen trainen. Tijdens de wedstrijd proberen we iedereen dezelfde kansen te geven, waarbij we streven naar eerlijkheid. De teams worden gebrieft via een PowerPointpresentatie die elke hindernis beschrijft, en ze krijgen hulp van de scheidsrechters,” vervolgt Adjudant Dauvillée.

 

Durven deelnemen

 

De beste tijden liggen rond de 18 minuten, met een gemiddelde van 23 minuten en sommige teams… doen er het dubbele over. Minder dan 10% zijn vrouwelijke deelneemsters, met slechts één volledig vrouwelijk team.

 

“Vaak durven we ons niet in te schrijven”, zegt een deelnemer. Je denkt dat het te moeilijk is, maar in feite is het te doen. “Ik kom vooral voor de gezelligheid, voor de sfeer en om oude collega’s weer te zien”, zegt een ander. “Ook al hebben we lange wapens bij de politie, we zijn niet gewend om ermee te rennen en te springen dus het is een goede oefening”, zegt een politieteam uit Ottignies.

 

 

De glijbaan

 

“Elk jaar proberen we het parcours te verbeteren door het te vernieuwen en nieuwe hindernissen aan te leggen”, legt Laurent Dauvillée uit. De omgekeerde glijbaan is een van de meest recente creaties van vorig jaar. Bij dit obstakel moet men over twee meter klimmen en vervolgens van een schuine metalen plaat naar beneden glijden. “We hebben deze hindernis ontworpen om teambuilding te benadrukken in plaats van het individu. Tenzij je weet hoe je kangoeroesprongen moet maken, moet deze test als een team worden volbracht.

 

“Het parcours is een uitdaging op zich. Het is erg heuvelachtig en bij nat weer wordt het een echt kikkerbad. Aan het einde van het parcours is er een watersprong, een ‘dip’ genaamd, vlak voordat de deelnemers op het ‘afdruiprek’ klimmen. Als je deze hindernis niet haalt, levert dat je natuurlijk een strafpunt.

 

Granaatwerpen

 

De proeven schieten en granaatwerpen zijn de helft van de punten waard. “De granaten wegen 575 gram en moeten tussen de 20 en 35 meter worden gegooid. De waarde van de schoten hangt af van de moeilijkheidsgraad van de nauwkeurigheid. Kandidaten hebben twee minuten om vijf schoten af te vuren.”

 

Met één hand uitgestrekt om op het doel te richten en de andere stevig om de granaat geklemd, kon ook minister van Defensie Ludivine Dedonder deelnemen aan het granaatwerpen. “Een worp doe je niet alleen met de arm, je gooit met je hele lichaam”, verduidelijkt Adjudant Laurent Dauvillée.

 

De minister maakte van de gelegenheid gebruik om de jonge studenten van het logistiek opleidingscentrum in Doornik, toekomstige mecaniciens, te motiveren die een knappe prestatie leverden: de race finishen in 19 minuten en 20 seconden.

Yuki Willems

Vincent Bordignon