Close Quarter Battle-training voor 3 Para

Het Bataljon 3 Para uit Tielen hield eind december Close Quarter Battle-trainingen (CQB). Dat zijn gevechtstrainingen specifiek voor in stedelijke gebieden met beperkte ruimtes als leegstaande gebouwen. Na twee weken theorie en drills konden ongeveer vijftig para’s tijdens de derde week alle technieken en tactieken in levensechte scenario’s in praktijk brengen.

 

De assault stack dringt ‘s avonds een gebouw binnen terwijl een cordon snipers buiten de wacht houdt. BAM! De toegangsdeur wordt opengemaakt met explosieven (breaching). Nadat de patrouille het gebouw heeft uitgekamd vertrekken ze met luchtsteun van een Nederlandse Apache-helikopter en een F-16.

 

Oefeningen als deze, die doorgingen in Leopoldsburg en Lommel, vormden de apotheose van drie weken intensieve CQB-training. De drills en theorielessen uit de eerste week werden in week twee in scenario’s gegoten. Tijdens demo’s in voorbeeldkamers blijkt daarbij al snel dat er geen standaardmethode is die altijd werkt. Tactieken moeten steeds aangepast worden naargelang de situatie en de omgeving. In de derde en laatste week werden alle geleerde vaardigheden toegepast in levensechte situaties. 

 

Deze cursus is onder onze troepen een vrij nieuw concept, maar daar komt verandering in. Zowel pas geslaagde paracommando’s uit Marche-les-Dames als meer ervaren para’s namen deze keer deel. In de toekomst zullen alle nieuwe lichtingen meteen deze cursus krijgen.

 

“Every soldier is a sensor”

 

Na jarenlange training in bosgebied verschuift de focus naar training in stedelijk gebied. Dit is veel complexer. “‘Every soldier is a sensor’,”vertelt hoofdinstructeur DC. “Je kan niet alles zien in zo’n omgeving. Er moet veel vertrouwen zijn in de eerste twee mannen, de sensoren. Als teamleider moet je veel kunnen loslaten. Het samenwerken als één geheel en het durven vertrouwen op je voorste mannen is net de moeilijkheid. Ook de integratie van de basistactieken in een complexere omgeving is niet evident.”

 

Fluïditeit is veiligheid

 

“De focus van deze oefeningen ligt op het correct contacten leggen, de juiste mensen uitschakelen en op een juiste manier high value targets vervoeren. Hiermee trainen ze Counter Terrorism en het uitvoeren van een Hostage Rescue Operation. Wanneer alles samenkomt, lijkt het een beetje op een dans: de acties moeten elkaar vloeiend en snel opvolgen,” aldus de hoofdinstructeur. “Tijdens deze oefeningen zijn er veel onveilige en complexe situaties. Aanvallen zijn mogelijk langs verschillende kanten. Niet alles kan veilig zijn dus op zulke momenten is snelheid en fluïditeit je beste beveiliging,” vult hij aan.

 

Gedeelde ervaring

 

Naast de opleiding van de cursisten houden deze geïntegreerde oefeningen ook de samenwerking tussen onze verschillende specialisten op peil. Alle takken van de eenheid en alle capaciteiten zoals snipers, Pathfinders en Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) moeten nauw samenwerken, onderling maar ook binnen het geheel van het bataljon. De mix van ervaring is daarbij een meerwaarde.

“Het is de bedoeling dat, na verloop van tijd, iederéén de juiste man is, die op élke plaats kan staan. Dat is ons streefdoel,” besluit DC.

Bilitis Nijs

Gert-Jan D'haene

Mathieu Duhembre