Control and Reporting Centre in Bevekom officieel ingehuldigd

Op dinsdag 5 oktober 2021 werd het Control and Reporting Centre (CRC) in Bevekom officieel ingehuldigd. De eenheid, belast met de radarcontrole en beveiliging van ons luchtruim, verhuisde vorig jaar van Glons naar haar nieuwe thuis.

 

De luchtmachtbasis verwelkomde het CRC officieel in haar midden met een militaire ceremonie. Daarbij werd ook officieel onthuld dat het nieuwe gebouw de naam zal dragen van kapitein vlieger Jean de Norman et d’Audenhove, een belangrijk figuur in de geschiedenis van de Luchtmacht en de vliegbasis Bevekom in het bijzonder.

 

Het nieuwe CRC in Bevekom vervangt de vroegere installatie in Glons. De ondergrondse bunker daar was in gebruik sinds 1955 en aan modernisering toe. En dat is precies wat nu volbracht is: onze Luchtcomponent beschikt nu over een ultramodern luchtbewakingscentrum. Het centrum is operationeel sinds 5 oktober 2020, maar de maatregelen in het kader van de covid-pandemie verhinderden tot nu een officiële openingsceremonie.

 

De opdracht van het CRC gaat dus door: waken over de integriteit van het luchtruim boven België en Luxemburg. De luchtcontroleurs en de radaroperatoren houden alle bewegingen boven onze hoofden scherp in de gaten, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. In geval van een incident staan twee F-16 toestellen permanent klaar op een van de vliegbases in België of Nederland om snel op te stijgen en een interceptie uit te voeren.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Ritchie Sedeyn