EURETEX brengt geniekorpsen samen in België

Meer dan 400 militairen uit 13 verschillende landen nemen deze week deel aan EURETEX, een oefening van het Eurocorps. De internationale oefening voor geniekorpsen vindt dit jaar plaats in Elsenborn en Brasschaat.

 

Van 28 september tot en met 7 oktober vindt in de kazerne van Elsenborn en aan het meer van Wuustwezel EURETEX (Eurocorps Engineer Training Exercise) plaats. De tweejaarlijkse oefening voor geniekorpsen mag dit jaar zo’n 450 deelnemers uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Polen, Italië, Hongarije, Litouwen, de Verenigde Staten, Oostenrijk, Estland, Denemarken en België verwelkomen. Daarnaast zijn er ook 15 honden die explosieven kunnen opsporen aanwezig. “Iedereen die tot de NAVO behoort of een bevriende partner is, kan aan de oefening deelnemen,” legt majoor Stefan Debusschere van het Eurocorps uit.

 

Internationale samenwerking bevorderen

 

EURETEX is een training op tactisch niveau. Door het uitwisselen van technieken, procedures en ervaringen wil het Eurocorps de operabiliteit tussen de geniekorpsen van verschillende landen bevorderen. “Zo kunnen de naties kennismaken met nieuw materiaal of nieuwe procedures van de andere landen,” verduidelijkt majoor Debusschere. “In geval van tussenkomst tijdens operaties moeten de engineers binnen hun discipline internationaal kunnen samenwerken. Dat is de sterkte van het Eurocorps.”

 

Van duiken tot ontmijnen

 

Tijdens EURETEX komen de verschillende domeinen van engineering aan bod. Van pionniers (‘sappeurs’) over duikers, militaire geografen en meteorologen tot specialisten in CBRN (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair) en EOD (Explosive Ordnance Disposal). “Iedereen leert van elkaar,” legt kapitein Speckhardt van de Duitse sappeurs-delegatie uit. “Eerst geven we uitleg over de mijnen waarmee we werken, daarna leren we de andere naties hoe ze een Duits mijnenveld kunnen opzetten. Je moet niet alleen een mijn kunnen plaatsen, maar je moet ook kunnen meten, rapporteren en schetsen maken om de mijnen terug te vinden,” vult hij aan.

“Tijdens EURETEX krijg je de kans om samen te werken met andere goedgetrainde soldaten. Daarbij is het interessant om te zien hoe de verschillende naties dezelfde taken benaderen en uitvoeren. Een heel leerrijk proces,” besluit kapitein Speckhardt.

 

DV-Day

 

EURETEX eindigt op 6 oktober met een ‘Distuingished Visitors Day’, waarbij alle eenheden in Elsenborn samenkomen om hun kunnen te demonstreren.

Wilge Decraene

Vincent Bordignon

DG StratCom