De 2 Tactische Wing uit Florennes ontplooit op de luchtmachtbasis Landivisiau

Van 6 tot 24 september zijn een tiental F-16’s en ongeveer 140 militairen ontplooid in Bretagne. Het leeuwendeel daarvan is afkomstig van de vliegbasis Florennes.

 

Het ontplooide personeel

Behalve de piloten zijn verschillende specialisten ter plekke om de luchtmissies te ondersteunen. Daaronder vinden we technici gespecialiseerd in het lichaam (de ‘cel’) en de ingewanden (elektronica, motor) van de vliegtuigen, in vlucht- en overlevingsuitrusting of de bewapening. Verder is er steun van luchtcontroleurs, meteorologen, brandweerlui, verplegend personeel van het 14 Bataljon Med en uit het Militair Hospitaal, maar ook van GLO (Ground Liaison Officer) en JTAC (Joint Terminal Attack Controller), chauffeurs en administratief personeel.

 

Waarom Bretagne?

Doel van deze ontplooiing is het kwalificatieniveau van onze piloten hoog te houden, ook nu er aan de piste van de basis van Florennes gewerkt wordt. Zo is het de bedoeling alle piloten, zowel van het 1 als het 350 squadron en de Vlieggroep, te kwalificeren in het vliegen bij nacht.

Verder worden aan de jongste piloten nog verschillende cursussen gegeven. De meer ervaren garde wordt stilaan naar een rol met meer verantwoordelijkheden begeleid.

Ook voor het technische en ondersteunende personeel is dit een goede oefening: voor veel van de jonge specialisten maakt een eerste ontplooiing deel uit van hun OJT (On the Job Training), die hen klaarstoomt om in de toekomst uitgezonden te kunnen worden.

Het werkritme loopt van 7 uur ’s ochtends tot de kleine uurtjes van de volgende morgen. Van maandag tot donderdag staan overdag en ’s nachts een vlucht gepland, op vrijdag twee missies bij dag.

Deze oefening is tenslotte een goede gelegenheid tot uitwisseling van kennis tussen de toestellen en mensen van de Belgische en die van de Franse Luchtmachten, in een kader dat heel anders is dan onze dagelijkse oefeningen in België.

Claude Rossignol