De Belgische Luchtmacht herdenkt haar helden!

Traditioneel organiseert de Belgische Luchtmacht op de zaterdag het dichtst bij de datum van 15 oktober haar herdenkingsplechtigheden ‘Ereperk’ en ‘Remembrance Day’. De reden daarvoor is zeer eenvoudig: onze Belgische Luchtmacht zag namelijk het levenslicht op 15 oktober 1946, nu 75 jaar geleden.

 

Ereperk:

Veel piloten waren tijdens WO II het Kanaal overgestoken om zich aan te sluiten bij de Engelse Royal Air Force, in de hoop om op deze manier hun vaderland vanuit te de lucht te helpen bevrijden van de Duitse bezetter. Om onze omgekomen helden te blijven gedenken slaan de senior aviators van de “Vieilles Tiges de Belgique” en de staf van de Luchtmacht de handen in elkaar tijdens de plechtigheid op de Belgische en Britse ereperken.

 

 

Remembrance Day

Na de plechtigheid aan de Belgische en Britse ereperken in Evere worden de nationale en enkele internationale militaire autoriteiten uitgenodigd aan het ‘Monument van de Belgische Vliegeniers’, gelegen aan het Jubelpark in Brussel. Tijdens deze plechtigheid, georganiseerd door de Belgian Air Force Association in samenwerking met onze Luchtcomponent, herdenkt men de Belgische vliegeniers die het leven lieten in bevolen dienst sinds het begin van de militaire luchtvaart. Verschillende nationale en internationale militaire autoriteiten en vaderlandslievende verenigingen leggen kransen neer op de tonen van de Last Post, gebracht door de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht. Een zeer ingetogen en emotioneel moment waarop de herinnering aan de helden van toen en nu levend gehouden wordt.

Jozef Vanden Broeck

Michael Moors, Jozef Vanden Broeck