Manneken Pis: ontmijner voor een dag

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Een jubileum dat de toeschouwers van Manneken Pis op 18 oktober 2021 niet ontgaan is. Gekleed in een echte bombsuit was het 400 jaar oude plassende ventje ontmijner voor een dag. 

 

De plechtigheid startte in het Brusselse Maison Patricienne met een korte toespraak van de ondervoorzitter van de Orde der Vrienden van Manneken-Pis, luitenant-kolonel Bernard Tasiaux, korpscommandant van DOVO, en een vertegenwoordiger van de stad Brussel. Na de plechtigheid overhandigde de korpscommandant de kleine versie van de bombsuit officieel aan de stad Brussel.

 

Om half 12 kreeg korpscommandant Tasiaux de eer om Manneken Pis in zijn 1076ste tenue te onthullen in het bijzijn van de genodigden en veel nieuwsgierige voorbijgangers. Manneken Pis moet bijzonder veel stress gekend hebben voor dit speciale moment want zijn straaltje reikte plots veel verder dan gewoonlijk. Vervolgens zong de Orde het lied van Manneken Pis, waarbij het 40 cm grote Brusselse ketje nog enkele keren de toeschouwers te grazen nam.

 

“Het hele idee ontstond enkele jaren geleden in Afghanistan,” vertelde oud-RSM Jacques Callebaut. “De Belgische bar was genoemd naar Manneken Pis en er stond een kleine replica naast de ingang. Toen dat beeldje aangekleed werd ontstond het idee om dit ter ere van ons honderdjarig bestaan ook te doen met het echte Brusselse standbeeldje,” vulde huidig RSM Yves Dupont aan.

 

De Canadese firma Med-Eng, fabrikant van de bombsuits voor Defensie, stapte met veel enthousiasme mee in het idee. Kris De Coninck, Belgisch vertegenwoordiger van de firma, lichtte toe: “We hebben de firma de afmetingen en enkele foto’s van Manneken Pis bezorgd. Een 3D geprinte replica ervan stond vervolgens model voor het maken van het pak.”  Dave Hatcher, Canadees vertegenwoordiger van Med-Eng en koerier van deze kleine versie, wou de onthulling voor geen geld van de wereld missen en zakte ook af naar de hoofdstad.

 

Onder de aanwezigen viel een persoon meteen op: een ontmijner in zijn quasi 30 kilogram zware bompak. Hij verkondigde al lachend: “Ik wil vandaag graag de grote broer zijn van Manneken Pis, maar zijn acties ga ik niet nadoen.”

Nathalie Mylle

Nathalie Mylle