“De beste leerschool is nog altijd diegene waar je zelf het ongemak gevoeld hebt”

“Man overboord,” klinkt het in Dok 2 van de Marinebasis van Zeebrugge. De watertemperatuur bedraagt net geen twaalf graden. Het is dus van het allergrootste belang dat de drenkeling zo snel mogelijk op het droge belandt. Onderkoelingsverschijnselen zetten al in, het lichaam trilt en de lippen kleuren lichtblauw. Een duidelijk geval van onderkoeling.

 

Hoewel deze cursist effectief tekenen van onderkoeling vertoont, gebeurt dit scenario in een volledig gecontroleerde omgeving. De cel Tac Med van het Competentiecentrum van de Medische Component zet veel verschillende scenario’s in scènes voor deze vorming. “In een periode van zes weken bootsen we zoveel mogelijk realistische noodscenario’s na,” vertelt een instructeur van Tac Med. “Vandaag trainen we op ongevallen in een maritieme omgeving.”

 

Aidman Spec Ops

 

“Je hebt een basisopleiding tot militair ambulancier, de Emergency Medical Technician Basic cursus,” weet hij. Maar tijdens deze zes weken, waaronder vandaag in Zeebrugge, gaan we dat stapje verder.” De advanced cursus moet de cursisten in staat brengen tot het correct behandelen van een slachtoffer in geïsoleerde situaties. “Binnen sommige eenheden van Defensie werkt men in kleine, afgezonderde teams,” gaat hij verder. “In geval van een incident kunnen zij niet altijd onmiddellijk rekenen op medische steun. Deze cursus moet hen in staat stellen om het slachtoffer te stabiliseren tot deze in de medische keten kan worden opgenomen. Deze opleiding is opengesteld voor militaire ambulanciers.

 

Ambulanciers die slagen krijgen het certificaat Emergency Medical Team Advanced (EMT-A). Voor deelnemers van de andere componenten heet het certificaat Special Operations Forces Advanced First Responder (SOFAFR). “Maar ongeacht welke eenheid, de cursus is voor iedereen hetzelfde.”

 

Tijdens de theoretische module van 3 weken verwerven de militairen de nodige kennis op vlak van anatomie, fysiologie, prehospital trauma life support, advanced medical life support en tactical combat casualty care. Dit met het doel om in een al dan niet tactische context trauma patiënten te kunnen behandelen en zo snel mogelijk te evacueren naar de medische keten.

 

De praktische module, ook 3 weken, begint met alle tools, technische vaardigheden en protocollen aan te leren om de theorie in praktijk om te kunnen zetten.

“Momenteel bevinden we ons in de spec week, deze week werken we in zo realistisch mogelijk situaties.” Wat in geval van een sprongongeval? Hoe krijg ik een patiënt veilig uit kleine ruimtes? Maar ook incidenten op en naast het water. “Daarvoor zijn we vandaag in Zeebrugge.

We trainen op verscheidene scenario’s waar er iemand in het water belandt. Hoe lang? Dat hangt af van het scenario.

 

“De beste leerschool is nog altijd diegene waar je zelf het ongemak gevoeld hebt” maakt de instructeur duidelijk. Tijdens de scenario’s waar onderkoeling centraal staan zien we duidelijk dat een van de trainees de koude voelt, zijn lichaam blijft rillen en hij verbijt de kou op zijn onderlip.

 

“We werken toe naar een eindoefening. Hierbij worden de 4 teams 72 uur lang gebombardeerd met incidenten in verschillende, niet enkel tactische, situaties. “Alles wat ze hebben geleerd zien ze terugkomen op die drie dagen en zal tonen of ze deze weken goed verteerd hebben”, aldus de instructeur.

Rein Van den Bergh

Gert-Jan D’Haene

Clint Soete