De BOSA Innovatie Award en het eXtended Reality Laboratory

Het resultaat is binnen! Met het eXtended Reality lab staan Defensie en de Federale Politie in de Top 5 op de eerste editie van de Federale Innovatie Award. Een mooie erkenning voor een bijzondere samenwerking die aantoont dat Defensie blijft investeren in de nieuwste technologieën. Virtual reality tools, onverwoestbare robots, verkenningsdrones… Een kort overzicht van de laatste innovaties die de Landcomponent gebruikt.

 

XR-Lab

 

De Federale Innovatieprijs, georganiseerd door de FOD Strategie en Ondersteuning (BOSA) en zijn laboratorium NIDO, heeft tot doel het zoeken naar oplossingen voor belangrijke problemen waarmee een organisatie kan worden geconfronteerd, te ondersteunen. Dit was voor Defensie en de Federale Politie de gelegenheid om hun eXtended Reality Lab (XR-Lab) voor te stellen. Een technologie die toelaat om dankzij een virtuele omgeving sneller en flexibeler in te spelen op interventies in uitzonderlijke situaties.

 

Het in september 2022 ingehuldigd XR-Lab heeft een onvermoede oorsprong: de voorbereiding, enkele jaren geleden, van een interventie op het door piraten gekaapte schip Pompei. Er moest een model van het schip worden gemaakt om de teams te leren omgaan met deze ongewone situatie.

 

De mogelijkheden van XR zijn onbeperkt op het gebied van training. “Of het nu gaat om een vuurgevecht, een brand of slachtoffers in de strijd, de mogelijkheden om operaties voor te bereiden en uit te voeren zijn enorm”, zegt majoor Koen Ceulemans, hoofd innovatie binnen de Landcomponent. “Ik denk ook aan 3D-voorstellingen van echte omgevingen en het kaartlezen”, voegt hij er enthousiast aan toe.

Sigyn

 

Defensie heeft onlangs Sigyn aangeschaft, een lichtgewicht robot die speciaal is ontworpen om in realtime audio/video-informatie te verzamelen en door te geven. Deze robot, ontwikkeld door het Belgische bedrijf SkyHero, stelt militairen in staat om een complexe tactische missie uit te voeren, in alle lichtomstandigheden, met behoud van een veilige afstand.

 

Loki

 

De drone ‘Loki’, van hetzelfde bedrijf, is speciaal gemaakt voor verkenning binnenshuis. Door de quadcopter voor een team uit te sturen, is het nu mogelijk om veilig verschillende ruimtes/kamers, mogelijke obstakels, tegenstanders of andere gevaren te scannen. Dit maakt het sneller en veiliger om een gebouw te doorzoeken en/of te ontruimen.

 

Drone soccer

 

‘Drone soccer’, dat is voetballen met drones! Dit trainingsprogramma verbetert de vaardigheden van quadcopterpiloten zonder luchtruimbeperkingen. Het mooie is dat tot tien piloten tegelijk kunnen oefenen, zonder dat er specifieke trainingsprogramma’s nodig zijn. Het zal mogelijk zijn om het te ontdekken en te testen tijdens de eerste inzet op het Nerdland Festival.

 

 

Het Nerdland Festival

 

Virtual reality en technologische innovaties zijn essentieel geworden voor een realistische en veilige training. Wil je enkele van deze nieuwigheden ontdekken en testen? Defensie neemt op 27 en 28 mei in Wachtebeke deel aan het Nerdland Festival, met verschillende activiteiten zoals een F-35 vluchtsimulator en virtual reality scenario’s: een brand aan boord van een schip, een grote ramp, een parachutesprong,…

 

Meer info op: Nerdland Festival. Kom in grote getallen!

Aude Ransbotijn

Beldef/ SkyHero

Comopsland