Rode bizons klaar voor hun NAVO-opdracht

Van 22 tot 26 mei namen ongeveer 250 Belgische militairen deel aan de grote oefening Red Bison in Leopoldsburg. Deze certificeringsoefening zette de puntjes op de i van het Belgische detachement dat deze zomer naar Litouwen vertrekt. Het zal daar zes maanden werken in een multinationale gevechtsgroep en bijdragen aan de Forward Land Forces (FLF)-opdracht om onze NAVO-flanken te beschermen.

 

Donderdagochtend 25 mei, 10:29 uur. De ochtendzon piept tussen de takken van de sparren, de mist trekt langzaam weg. ‘ENDEX’ klinkt het – End of Exercise. Niels, een minimi-schutter (mini mitrailleuse), heeft sinds maandagochtend zo’n acht uur geslapen. Na een defensieve fase rondde de compagnie deze ochtend de offensieve fase af en schakelde de vijand uit.

 

“Ik ben gisteravond om elf uur in mijn tent gekropen en deze nacht om twee uur opgestaan om me voor te bereiden,” vertelt hij met de glimlach. De strijdlust en motivatie zijn er nog duidelijk, na drie lange dagen. Niels is een van de jonge bizons die deze zomer mee vertrekt.

 

“We hebben een lange voorbereidingsfase gehad met veel oefeningen en opleidingen en zijn vaak van huis geweest. Persoonlijk bereid ik me voor door veel te sporten om fysiek in topvorm te zijn.” Zijn sportschoenen zitten al in zijn persoonlijke koffer. “Ik droom er al van om te leren boksen wanneer ik in Litouwen ben. Het is fijn om een extra doel te hebben als je zes maanden van huis bent.”

 

Een mooi staaltje logistiek

 

De eerste bizons vertrekken eind juli. Een detachement verplaatsen, met heel zijn logistiek, vergt veel voorbereiding. De aftrap werd gegeven in januari: talrijke briefings, grote oefeningen in Frankrijk en Duitsland en de certificatie in Leopoldsburg bereidden onze Belgische militairen voor op hun inzet in NAVO-verband.

 

Eenmaal aangekomen in Litouwen zullen onze militairen uiteraard niet stil blijven zitten. Het programma voor de eerste vier maanden zit al erg vol, met verschillende oefeningen met suggestieve namenDe oefeningen Furious Wolf, Ramming Bull en Engineer Thunder passen ongetwijfeld in het plaatje van onze rode bizons.

 

Multinationale mix

 

De helft van het afreizende detachement is afkomstig van het Bataljon 12de & 13de Linie Prins Leopold, het oudste actieve infanterieregiment van België. De andere helft bestaat uit militairen van verschillende steuneenheden: Bataljon Artillerie, 4e Bataljon Genie, 4 e Bataljon Logistiek, 4e Groep Communicatie- en Informatiesystemen, 23 ste Medisch Bataljon.

 

In Litouwen worden ze onder de vleugels van het Duitse 363e Pantserbataljon geplaatst en worden ze vergezeld door meer dan 1.000 collega’s uit Duitsland, Nederland, Noorwegen, Tsjechië en Luxemburg.

 

Onze Belgische militairen zullen ook bijdragen aan dezelfde opdracht in Roemenië, Forward Land Forces. Lees meer over die specifieke Belgische inzet hier: Beldefnews | Notorious Lion: grootschalige oefening vóór verplaatsing naar de oostflank van de NAVO (mil.be)

Kerlijn Puttemans

Adrien Muylaert

Nathalie Mylle