De vlag van de hulpschepen wappert aan de mast van de V902 Libération

Het voormalig patrouilleschip V902 Libération (tot 2010 P902) is sinds 2012 weer in de vaart bij de het Koninklijk Korps van de Marinekadetten. Dit weekend heeft het schip koers gezet naar Marchienne-au-Pont, waar het zal deelnemen aan de ‘Cérémonie du Pardon’ die doorgaat in het weekend van 25 en 26 september. daarbij zal het schip de vlag van de hulpschepen van de Marine voeren. Een primeur! Voorwaarde om deze vlag te mogen voeren is dat de zeven bemanningsleden van het Korps Marinekadetten steun krijgen van een liaisonofficier van de Marine.

 

Marchienne-au-Pont (Charleroi) ligt aan de Samber. Geen van onze huidige schepen kan daar geraken, omdat de doorvaarhoogte van onze schepen te hoog is voor de vaste bruggen op de route. Vandaar het idee van ons commando om het hulpschip van de vereniging (onder bescherming van onze Marine) in te zetten om toch aan de plechtigheid te kunnen deelnemen.

 

Gedurende het weekend van de ‘Pardon’ zal de Marine aanwezig zijn met verschillende standen, waaronder een die de verschillende beroepen bij de Marine zal promoten.

 

Meer op onze FB-pagina The Belgian Navy | Facebook

 

Ter herinnering:

Dankzij de wijzigingen aan de Belgische Navigatie Code (BNC) op 18 juni 2020, “kan Defensie schepen met Belgische soevereiniteit gebruiken om andere taken dan militaire missies uit te voeren. Deze nieuwe definitie vergemakkelijkt het gebruik van schepen die, om onder operationeel bevel van Defensie te komen, geen oorlogsschepen zijn in de klassieke zin van artikel 29 van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het Maritiem Recht. De uitbreiding van de definitie van een schip met Belgische soevereiniteit in de BNC heeft met name tot doel de exploitatie toe te laten van schepen die, hoewel hun bemanning (althans gedeeltelijk) uit burgers bestaat, toch onder het operationele bevel van Defensie varen. Dit model is niet uitzonderlijk en wordt ook gebruikt in andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, via zijn RFA (Royal Fleet Auxiliary).

Opgemerkt dient te worden dat: “Militair personeel aan boord van schepen met Belgische soevereiniteit met gemengde militaire en civiele bemanning, varend onder het operationele bevel van het Ministerie van Defensie, zal onderworpen zijn aan de militaire strafwetgeving en de militaire discipline.

 

Om deze “soevereine schepen” van de Belgische Defensie te onderscheiden van Belgische oorlogsschepen en soevereine schepen die afhankelijk zijn van andere autoriteiten, zullen ze een vlag voeren waarvan de kenmerken zijn bepaald in een koninklijk besluit van 10 juni 2020, namelijk: “Marineblauw, in het kwadrant linksboven de vlag van de Marinecomponent en in het midden van de rechterhelft een anker met een gekruist ankertouw, met daarboven een koninklijke kroon, geheel van zilver“.

 

Ref : BMT 21 Nicolas Lange – IRSD-KHID-RHID (defence-institute.be)

Yves Swertvaegher

Jorn Urbain

Patrick Fockenoy