Defensie start rekrutering van 2300 militairen

Vanaf 2021 zijn er twee inlijvingsmomenten voor kaderpersoneel

 

Defensie rekruteerde nooit eerder zoveel nieuwe medewerkers. Er zijn 2300 vacatures voor militairen bij de vier componenten. Defensie zoekt 1250 soldaten/matrozen, 800 onderofficieren en 250 officieren. Daarbovenop worden nog eens 150 burgers en 420 reservisten gerekruteerd. Sollicitanten kunnen vanaf vandaag contact nemen met de Informatiecentra in hun provincie en zich inschrijven voor de selectieprocedure.

In 2021 zijn er voor de eerste keer twee inlijvingsmomenten voorzien voor kaderfuncties, zowel voor officieren als voor onderofficieren. De inlijvingsdata zijn in maart en augustus/september 2021.

Defensie heeft vacatures voor alle profielen en onderwijsniveaus, biedt zowel werkgelegenheid als opleidingen aan. Defensie benadrukt dat alle vacatures open staan voor mannen en vrouwen. Vrouwen maken vandaag iets meer dan 8% van de populatie uit, maar dit percentage moet omhoog. Daarom worden de inspanningen voortgezet om vrouwen aan te trekken voor een job bij Defensie.

 

Jongeren zijn te weinig op de hoogte dat Defensie heel wat technische vacatures in de aanbieding heeft. Defensie krijgt de volgende jaren heel wat modern en nieuw materieel en dit is op zich al een aantrekkelijk aanbod voor sollicitanten. Jongeren zonder technisch diploma en die interesse hebben voor techniek, kunnen ook solliciteren voor een technische vacature. Er zijn vooral tekorten bij de onderofficieren en bij de Marine. Defensie heeft in 2021 zowat 500 technische vacatures.

 

Defensie rekruteert vanaf 2021 opvallend meer jongeren met een master of bachelor diploma dan de vorige jaren. Afgestudeerden uit alle richtingen kunnen op basis van hun diploma bij Defensie solliciteren voor een vacature van officier of onderofficier. Dit jaar zijn er 85 vacatures voor jongeren met een bachelor diploma en 74 jobs voor houders van een master diploma.

 

Defensie heeft behoefte aan jonge gemotiveerde mensen. Daarom zoekt Defensie jongeren die er niet voor terugdeinzen om fysieke inspanningen te leveren, die van avontuur houden en die bereid zijn doordachte risico’s te aanvaarden. Het gaat om jongeren die graag in groepsverband en in open lucht leven, die een intensieve opleiding willen volgen en die over een goede fysieke conditie en een mentaal evenwicht beschikken.

 

Ondanks het feit dat Defensie de rekrutering en selectie gedurende enkele maanden omwille van de Corona pandemie heeft stopgezet, hebben zo’n 5% meer jongeren gesolliciteerd in vergelijking met 2019. Vooral het aantal sollicitanten voor onderofficier lag gevoelig hoger dan vorig jaar. Gedurende het wervingsjaar 2020 hebben verscheidene initiatieven vruchten afgeworpen. De jobdagen, maar vooral de pop-up Informatiecentra in de winkelcentra van Wijnegem shopping en Liège Médiacité gedurende februari en maart, trokken de aandacht van heel wat jongeren. Tijdens die periode werden er 2023 speeddates gehouden en kwamen 332 jongeren op doorgedreven sollicitatiegesprek, waarvan 42% vrouwen.

 

De volgende maanden wordt er een resem aan communicatiecampagnes en – al dan niet virtuele – evenementen gelanceerd om de openstaande functies onder de aandacht te brengen. Er zijn campagnes voorzien voor de rekrutering van technici, piloten, luchtverkeersleiders en voor personeel van de Marine.