Defensieminister bezoekt gerepatrieerde Afghaanse families in Spa

Op maandag 21 februari bezocht Defensieminister Ludivine Dedonder twaalf Afghaanse families die afgelopen zomer vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel door Defensie gerepatrieerd werden tijdens operatie Red Kite. De families, die voor onze Belgische militairen een bijzondere rol speelden tijdens de operaties in Afghanistan, worden sinds september opgevangen door Defensie en verblijven in CDSCA-accommodaties in Spa.

 

In 2001 trokken Belgische troepen, als NAVO-bondgenoot en ter ondersteuning van de Verenigde Staten, samen naar Afghanistan om de strijd tegen terrorisme aan te gaan. In totaal namen zo’n 16 000 Belgische militairen deel aan wat zou uitgroeien tot twee van de grootste samenwerkingsoperaties uit de geschiedenis: ‘International Security Assistance Force Operation’ en ‘Resolute Support Mission’. In de decennia die volgden, werkten de bondgenoten samen bij het opbouwen van de Afghaanse veiligheidstroepen en droegen ze op die manier bij aan de algemene veiligheid en stabiliteit van het land. 

 

Na twintig jaar, in de zomer van 2021, trokken de bondgenoten zich terug uit Afghanistan. Om snel antwoord te bieden aan de toenmalige ontwikkelingen werd vanuit België de operatie ‘NEO Red Kite’ opgezet. Verschillende C-130’s vlogen drieëntwintig keer tussen Islamabad en Melsbroek en wisten 1416 burgers te repatriëren. Onder hen waren ook zij die een sleutelrol gespeeld hebben tijdens de verschillende operaties en hun kennis en diensten inzetten bij het samenwerken met Belgische militairen. Sommigen hielpen onze militairen met vertalen en/of tolken, anderen linkten onze instanties met gouvernementele of internationale instanties ter plaatse.

 

Veilige thuishaven voor twaalf families

Defensie is erg dankbaar voor de inzet van deze Afghaanse burgers en bood hen, in samenwerking met CDSCA, dan ook een veilige thuishaven aan in Spa. Op dit moment verblijven er twaalf families, in totaal zo’n 63 mensen, in veertien woningen van CDSCA. 

Defensieminister Ludivine Dedonder bracht er op maandag 21 februari een bezoek. Bij een kop Afghaanse kruidenthee werden ideeën en ervaringen uitgewisseld. Dedonder sprak in naam van alle Belgische militairen dankbaarheid uit: “Onze erkenning voor wat jullie gedaan hebben is groot. We appreciëren ten zeerste jullie inzet. Ik hoop dat jullie op Belgische bodem een nieuwe start kunnen maken en ik wens jullie al het beste”, klonk het bij de minister.

 

De Afghanen zelf gaven erg veel blijk van dank en benadrukten vooral het fijne gevoel van rust en veiligheid. CDSCA biedt overigens de woningen aan voor onbeperkte duur. Hoe lang de procedure ook loopt, de families blijven er welkom. Ludivine Dedonder benadrukt dat ze erop zal aandringen dat de asielaanvragen en procedures sneller verlopen. 

 

Naast huisvesting zorgt de organisatie, samen met de militairen van de kazerne van Spa, voor kledij en maaltijden. Indien nodig, wordt er ook voor transport naar Fedasil in Brussel gezorgd. Voorts bieden ook heel wat organisaties en vrijwilligers uit de buurt taallessen en vrijetijdsbesteding aan. 

Kerlijn Puttemans

Rosalie Schallon