Koninklijke Muziekkapel Gidsen speelt benefietconcert in Mechelen

Op vrijdagavond 2 september was de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen het decor voor een mooi concert. De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen gaf er een benefietconcert. Het Vormingscentrum CIS-Adm en het Competentiecentrum van de Landcomponent organiseerden in nauwe samenwerking met hun Peterstad Mechelen dit concert ter nagedachtenis van de deportatie nu 80 jaar geleden.

 

Het groot harmonieorkest, bestaand uit 74 musici afgestudeerd aan de Koninklijke Conservatoria, speelde haar muzikaal repertoire onder leiding van Commandant Kapelmeester Yves Segers. De avond herdacht de eerste deportatie van Joden uit de Dossinkazerne te Mechelen in 1942, nu 80 jaar geleden. Ook nummers uit bekende films en series zoals Schindler’s List en Band of Brothers passeerden de revue.

 

De Muziekkapel heeft al heel wat succesrijke concerttournees in onder andere Canada, Spanje, Thailand en de Verenigde Staten en ook talrijke binnen- en buitenlandse optredens op haar palmares staan. Zo’n vier jaar geleden werd ze zelfs erkend als Immaterieel Cultureel Patrimonium van België.

 

De keuze van Mechelen als locatie voor dit concert was dan ook niet toevallig. Naast het historisch aspect is Mechelen ook de peterstad van het Competentiecentrum Land uit Leopoldsburg. Deze tweetalige eenheid is verantwoordelijk voor de basis- en voortgezette vorming van officieren en onderofficieren van de Landcomponent. Zo worden de banden tussen de stad en Defensie nog eens extra in de verf gezet.

 

De opbrengst van het concert zal naar de ondersteuning van de Nationale Kinderkankerdag gaan.

Bilitis Nijs

Romane Goulin