Dubbel koninklijk bezoek aan Nederlandse en Belgische fregatten

Onze Koning Filip en Koning Willem-Alexander van Nederland zijn in Antwerpen aan boord gegaan van het Belgische fregat Louise-Marie. Ze toonden hun steun en dankbaarheid aan de Marine door de bemanning persoonlijk te ontmoeten. Koninginnen Mathilde en Koningin Maxima van Nederland bezochten op hun beurt het Nederlandse fregat De Ruyter.

 

Het fregat Louise-Marie, een belangrijk onderdeel van de Belgische Marine, speelt een belangrijke rol in de verdediging en veiligheid van de zeeën. Het schip is in staat om snel en doeltreffend te reageren op verschillende maritieme dreigingen.

 

Samenwerking op zee

 

België en Nederland delen niet alleen een grens, maar ook een gemeenschappelijk engagement voor veiligheid en stabiliteit op zee.

 

De gezamenlijke inspanningen om maritieme uitdagingen zoals piraterij, illegale handel en de bescherming van zeeroutes aan te pakken, versterken de banden tussen beide Marines. De samenwerking tussen onze marinestaven is ongeëvenaard in de wereld. Denk maar aan de gezamenlijke aanschaf van fregatten en de samenwerking op het gebied van antimijndrones.

 

Gedeelde maritieme capaciteiten

 

De Belgische en Nederlandse Marine werken al 25 jaar nauw samen onder een gedeelde commandostructuur met een gezamenlijke vloot. In de komende jaren zullen de twee landen hun schepen vervangen door samen te werken. België is verantwoordelijk voor de aankoop van twaalf mijnenbestrijdingsschepen, zes voor elke Marine, terwijl Nederland verantwoordelijk is voor de aankoop van vier Anti-Submarine Warfare of ASW-fregatten, twee voor elke Marine.

 

Banden aanhalen

 

Het bezoek van het koninklijk paar was niet alleen een eerbetoon aan de toewijding en inzet van de bemanning van het fregat Louise-Marie, maar ook een symbolische stap in het versterken van de banden tussen België en Nederland. Door samen de Marine te steunen en de inzet van de militairen te waarderen, benadrukken de twee koningen het belang van samenwerking en solidariteit in het waarborgen van vrede en veiligheid op zee.

Rein Van den Bergh

Gert-Jan D'Haene

Clint Soete