Eastern Breeze 23, een uitdaging op vele vlakken

Momenteel vindt in Hongarije de oefening Eastern Breeze plaats, een oefening georganiseerd door het Special Operations Regiment (SO Regt). Na een strategische inzet door de lucht vanuit België zijn de tactische activiteiten in volle gang.

 

Met  Eastern Breeze moest het SO Regt letterlijk een andere richting inslaan. Het vervangt de tweejaarlijkse oefening Tropical Storm, die eind 2023 in Gabon zou plaatsvinden. Deze oefening werd echter uitgesteld vanwege de staatgreep ter plaatse, daarom koos Defensie er in extremis voor om zijn troepen naar Centraal-Europa te sturen. Hiermee werd meteen ook de paraatheid en de interoperabiliteit op alle niveaus op de proef gesteld.

 

Klein mirakel

 

“Dat de organisatie van deze oefening tot stand is gekomen mag toch wel een klein mirakel heten”, aldus kolonel Frédéric Linotte, commandant van het SO Regt. “We moesten snel handelen maar andermaal hebben we als strijdkracht bewezen dat we veel kunnen bereiken wanneer we met z’n allen onze energie kanaliseren.”

 

Zo’n 500 militairen nemen deel aan Eastern Breeze. De paracommando’s van het 2 Bataljon Commando en het 3 Bataljon Para worden op rotatiebasis ingezet. Zij zullen om de beurt als Special Operations Task Group diverse taken uitvoeren. Hiervoor worden ze vooral ondersteund door de 15e Wing en de 1e Wing, die in Hongarije aanwezig zijn met het A400M transportvliegtuig en de A109 en NH90 helikopters.

 

“Met deze alternatieve oefening hebben we het belangrijkste doel voor onze twee bataljons bereikt: hun vaardigheden en tactieken trainen op basis van een scenario in een realistische  omgeving”, besluit de kolonel.

Gert-Jan D'haene

Gert-Jan D'haene

Clint Soete