Een nieuwe Commandant voor de Marine!

Op maandag 28 september vond de investituur van de nieuwe Commandant van de Marine plaats op de marinebasis van Zeebrugge.

 

Tijdens de militaire plechtigheid stelde Admiraal Michel Hofman, vleugeladjudant van de Koning en Chef Defensie, Flottielje-admiraal Jan De Beurme voor als de nieuwe Commandant van de Marine. Hij volgt Divisie-admiraal Wim Robberecht op, die de functie van onderstafchef Operaties & Training bij Defensie zal overnemen.

 

Tijdens het commando van Divisie-admiraal Wim Robberecht speelde de Marine een belangrijke internationale rol door deel te nemen aan ondermeer de escorte van het Franse vliegdekschip “Charles de Gaulle” en de missies van de mijnenjagers en het VSW (Very Shallow Water) team die talrijke missies uitvoerden om explosieven op te sporen en te neutraliseren in de Noordzee, de Baltische Zee en de Middellandse Zee. Ook op nationaal niveau kon de Marine haar bijdrage leveren door de talrijke missies van onze twee patrouillevaartuigen. We mogen zeker niet uit het oog verliezen dat we ook steeds hoog inzetten op onze vormingsprogramma’s zodat dynamische jongeren klaargestoomd worden voor de toekomst. Tot slot mogen we zeker onze diensten niet vergeten die de schepen operationeel houden door middel van onderhoud, modernisering etc.

 

Als laatste memorabele prestatie dient de ondertekening en de opstart van de uitvoering van de verschillende vlootvernieuwingsprogramma’s vermeld te worden. Met name de vervanging van de mijnenjagers door een gloednieuwe vloot van schepen die lucht-, oppervlakte- en onderwater drones inzetten en vervoeren.

 

De belangrijkste uitdaging blijft echter de aanwerving van voldoende personeel om een operationele Marine in stand te houden. Maar de klus is nog niet geklaard. De invoering van nieuwe werkmethoden en de komst van nieuwe schepen met innovatieve systemen zullen de flexibiliteit van het personeel blijven prikkelen.

 

Admiraal, « Fair Winds »

The Belgian Navy

Jorn Urbain