Jongste bemanning van een fregat ooit vertrekt op internationale oefening in volle COVID-19 periode

Op zondag 27 september vertrekt het Belgische fregat samen met de NATO-vloot SNMG1 vanuit de marinebasis Zeebrugge richting Groot-Brittannië voor de internationale oefening Joint Warrior 2020. Samen met het fregatten NRP Corte-Real (Portugal) en HMCS Toronto (Canada) zullen zij de overige 13 schepen vervoegen en gedurende 2 weken samen trainen rond Schotland.

 

Dat een dergelijke oefening in volle COVID-periode organiseren geen sinecure is, onderstreept eens te meer de noodzakelijke maatregelen die Defensie haar bemanningen oplegt om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met 65% van de bemanning jonger dan 35 jaar, is dit fregat wellicht het jongste ooit dat zich op volle sterkte naar een oefening trok.

 

De vrouwen aan boord bekleden belangrijke functies bij de Marine. Ook aan boord van de Leopold 1 is dit het geval, ze maken 11 procent van de totale bemanning uit. Zowel het Departement Operaties als het departement Logistiek worden geleid door jong vrouwelijk talent. Het medisch departement bestaat zelfs volledig uit vrouwen.