F-16’s vertrokken naar Midden-Oosten

Op dinsdag 29 september zijn vier F-16’s opgestegen vanop de luchtmachtbasis van Florennes richting Midden-Oosten. Ze nemen deel aan de operatie Inherent Resolve (OIR) van de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat. Daarmee gaat Defensie in op de beslissing die de regering op 26 juni nam.

 

De Belgische operationele inzet is gepland voor een periode van een jaar. Ze draagt de naam Operation Desert Falcon. ODF 2020-2021 is de derde missie waarmee onze F-16’s operatie Inherent Resolve ondersteunen.

 

De F-16A MLU die hierbij wordt ingezet is een polyvalent gevechtsvliegtuig van de vierde generatie. Hij beschikt over een hele reeks sensoren en wapens geschikt voor verkenningsopdrachten, bombardementen en luchtgevechten.

 

Een detachement van een honderdtal Belgische militairen zal de vliegtuigen ondersteunen. Onder de uiteenlopende specialisten vinden we piloten, technici, beschermingstroepen, steunpersoneel en nog vele anderen.

 

De nieuwe inzet is nodig om een heropstanding van Daesh te vermijden De vliegtuigen, piloten en personeel zullen werken vanop een basis in het Midden-Oosten. De vliegtuigen worden ingezet in steun van de coalitietroepen op de grond.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Vincent Bordignon

Luc Carvers