Ook voertuigen en materiaal vertrokken naar Roemenië

Na de afreis van de eerste militairen is in de nacht van 5 maart een konvooi voertuigen en vrachtwagens met materiaal naar Roemenië vertrokken. Deze ontplooiing kadert in de activatie van de snelle interventiemacht van de NAVO (NRF).

 

In het kamp Koning Albert te Marche-en-Famenne, de thuisbasis van het Bataljon 1/3 Lanciers, heerste al heel wat bedrijvigheid zo vroeg in de ochtend. Meer dan 100 voertuigen, van jeeps tot grote opleggers met zware voertuigen, stonden vertrekkensklaar. Ze werden opgedeeld in konvooien en startten na de laatste controles hun reis naar Roemenië.

 

Kolonel Lieven Geeraert, commandant van de Gemotoriseerde Brigade, vertelt: “Vandaag vertrekt hier het materiaal voor de inplaatsstelling in Roemenië: tenten, medisch materiaal, logistieke ondersteuning maar ook munitie en brandstof. Er zijn ook een aantal gevechtsvoertuigen bij maar het leeuwendeel zijn vrachtwagens met materiaal dat noodzakelijk is om operationeel te zijn.”

 

Het was een huzarenstuk om dit op minder dan een week gerealiseerd te krijgen. Alle voertuigen maar ook het materiaal moeten immers tiptop in orde zijn. “Dat is net de kracht van onze Defensie,” zegt kolonel Geeraert gedecideerd. “Wanneer het erop aan komt, is de motivatie hoog, slaan we alle handen in elkaar en werken we lang en hard.”

 

Trots kijken kolonel Geeraert en luitenant-kolonel Didier Plas, korpscommandant van het Bataljon 1/3 Lanciers, de vrachtwagens na wanneer ze het kamp buitenrijden. “Nu ik al deze voertuigen en vrachtwagens hier zie vertrekken vandaag, ben ik een trots man. Trots omdat we dit op zo korte tijd tot een goed einde gebracht hebben, maar ook omdat we deel mogen uitmaken van deze ongekende gebeurtenis,” zegt kolonel Geeraert. “Een unieke gebeurtenis waar we later nog veel over zullen spreken.”

Nathalie Mylle

Vincent Bordignon

Damien Van Laethem