eFP: Belgische militairen presenteren hun materiaal en voertuigen aan de Battle Group

België neemt voor de zesde keer deel aan de missie enhanced Forward Presence (eFP). Vanuit Litouwen dragen zo’n 150 Belgische militairen bij aan de NAVO-opdracht. Op maandag 29 augustus stelde de Belgische delegatie zich voor aan de rest van de Battle Group, in aanwezigheid van hoog bezoek.

 

De Battle Group van de eFP valt onder leiding van Duitsland. Samen met nog vier andere landen – Tsjechië, Luxemburg, Noorwegen en Nederland – neemt België voor de zesde keer deel en stuurde het begin augustus 150 militairen richting Litouwen. De Belgische bijdrage aan de missie enhanced Forward Presence bestaat uit een gemotoriseerde infanteriecompagnie van het regiment Ardense Jagers, gevestigd in Marche-en-Famenne. Hun belangrijkste gevechtssystemen zijn de Piranha DF90, DF30 en APC. Samen met de Jagers is er ook een Joint Support Detachement aanwezig dat de logistieke steun ter plaatse verzekert. Tijdens de voorstelling kreeg ook de commandant van de Battle Group, luitenant-kolonel Marco Maulbecker, een rondleiding.

 

Het doel van eFP is het installeren van een voorwaartse aanwezigheid ter verdediging van de oostelijke NAVO-grens. Naar aanleiding van het Russisch-Oekraïens conflict heeft de NAVO besloten vier extra gevechtsgroepen op te richten. België, met hoofdstad Brussel als hoofdkwartier, is een van de stichtende leden van de NAVO en is dus actief betrokken bij de internationale gemeenschap. Onze strijdkrachten hebben dan ook bijgedragen aan de vijf voorgaande eFP-opdrachten, hetzij met een infanteriecompagnie, hetzij met individuele stafelementen.

Alex Claesen en Nathalie Mylle

DGStratCom