Trainingscentrum voor Parachutisten blaast 75 kaarsjes uit

Op vrijdag 26 augustus vierde het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen (Diest) feest ter ere van zijn 75ste verjaardag. Voor de gelegenheid stonden de deuren van het militair kwartier de hele dag open voor het grote publiek. Ook Minister van Defensie Dedonder kwam het trainingscentrum feliciteren vanop de grond én vanuit de lucht.

 

Tijdens de opendeurdag vonden er heel wat spectaculaire demo’s plaats. Onder andere het Special Operations Regiment en het Britse stunt-demoteam Royal Air Force Falcons toonden hun kunnen tijdens een spectaculaire luchtshow. Verschillende helikopters en vliegtuigen uit de Belgische vloot, het voormalige transportvliegtuig C-130 en de nieuwe A400M’s tekenden present. De Belgische militaire valschermploeg Hayabusa, die al meermaals goud binnenrijfde, deed een vrije val. Als klap op de vuurpijl vlogen ook twee F16’s over de kazerne om het feest compleet te maken.

 

Van jongerenstages tot opendeurdagen: het trainingscentrum verwelkomde heel wat mensen doorheen de jaren. Het hoofd van het trainingscentrum, majoor Van der Heyden, is er vol lof over: “Het paracentrum is uniek. In sommige andere landen is alles vaak gedecentraliseerd, maar hier heb je alle capaciteiten bij elkaar. Het begint bij de beginfase: het plooien en herstellen van parachutes, het opleiden van jonge para’s en het onderhouden van hun sprongen”, vertelt hij. “We werken hier met helikopters en droppen materiaal. We hebben zelfs een kampioenenploeg in het valschermspringen,” vervolgt hij. “Elk jaar komen hier bovendien 120 jongeren voor de stage ‘para junior’ en zij begeleiden vandaag ook mee de activiteiten”, vult adjudant Van Herbruggen aan.

 

Unieke ‘ballonstijging’

 

De eyecatcher voor het publiek was ook de ballonstijging op 100 meter hoogte. Voor de gemiddelde paracommando dagelijkse kost om oefensprongen mee te maken, maar voor het publiek een unieke kans om de regio vanuit vogelperspectief te bewonderen. Ook de Minister van Defensie ging aan boord van de ballon. “We staan zelfs wereldwijd bekend om onze ballon. Enkel Thailand en Zuid-Korea werken er ook mee. Zo kan je door weer en wind toch steeds springen”, aldus adjudant Van Herbruggen.

 

In 75 jaar kende het centrum heel wat bijzondere momenten. Majoor Van der Heyden: “De eerste sprong uit de Belgische A400M was een memorabel moment. Ondanks COVID-19 hebben we alle projecten kunnen realiseren, zoals het volledig testprogramma met de A400M.” “We zijn éen van de landen die op Europees niveau het verst gevorderd zijn qua droptechnieken uit de A400M. Dat is natuurlijk een team-inspanning samen met de collega’s van de 15e Wing, de para’s, het Special Operations Regiment (SOR) en de landcomponent. Iedereen heeft dat altijd ten volle ondersteund,” besluit hij.

 

Feestelijk jaar

 

Het is overigens een speciaal jaar voor het Special Operations Regiment, er valt heel wat te vieren. Maar liefst drie verjaardagen staan op de planning: de verschillende gevechtseenheden (de Special Forces Group, het 2de Bataljon Commando en het 3de Bataljon Parachutisten) bestaan 80 jaar, het Trainingscentrum Commando én Para viert zijn 75 jaar en het regiment zelf bestaat 70 jaar. In het najaar wordt er nog een speciale regimentsparade gehouden ter ere van deze verjaardagen.

Bilitis Nijs

Gert-Jan D'haene

Clint Soete