“Enkel DOVO kan deze klus klaren”

Wie aan DOVO (Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuig) denkt, denkt vooral aan het opruimen van achtergelaten oorlogsmunitie in de Westhoek. Maar het takenpakket van deze specialisten gaat verder. Eind oktober nam DOVO de taak op zich om een burgerfirma bij te staan bij het sorteren en vernietigen van oudere munitie uit hun opslagplaatsen. “Bepaalde munitie ligt hier al veel te lang en moest opgeruimd worden,” aldus kapitein Maxime Fontaine.

 

Sto(c)koude munitie

 

De opslagplaats in kwestie valt maar moeilijk te spotten. Het bevindt zich grotendeels ondergronds en wordt omringd door een firma die zich op deze plaats bezighoudt met de assemblage en stockage van raketten.

 

“Het gebeurt echt niet vaak dat we opdrachten als deze op ons bord krijgen,” steekt Fontaine van wal. Het bedrijf dat de assemblage en opslag van deze raketten beheert had hulp nodig bij het verwijderen van een gedeelte van de stock dat gebruikt werd om reglementaire keuringen en testen uit te voeren. “Een deel van de gestockeerde munitie voldeed niet meer aan sommige veiligheidsstandaarden en moest verwijderd worden door DOVO”, weet Fontaine. “Geen enkele firma in België is bekwaam om deze klus te klaren en dus deed men beroep op onze expertise.”

 

Een bepaalde fractie van de munitie heeft al meer dan 30 jaar op de teller staan. Een leeftijd die je best niet op deze springstof ziet verschijnen. “Door de jaren en veranderingen in personeel bij deze firma ging ook wat praktische kennis verloren, wat voor een bijkomend veiligheidsprobleem zorgde,” verduidelijkt de kapitein. “Daardoor ligt nu munitie opgeslagen waarvan de stabiliteit niet meer 100% is.”

 

Het valt op dat kapitein Fontaine niet “op de werkvloer” te vinden is. “Mijn rol hier is safety backup. In geval van een incident met de munitie moet er een verbindingselement zijn tussen het aanwezige medisch personeel en de collega’s betrokken bij het voorval.”

 

Vernietiging

 

Eerste sergeant-majoor Pauwels, teamleader van deze werf, neemt ons mee naar een van de vele kamers waar munitie, al dan niet over datum, opgeslagen ligt. “Eerst onderzoeken we de munitie ter plaatse. Daar bepalen we of deze transporteerbaar én manipuleerbaar is. Als dat het geval is gaat de lading naar de triagezone net buiten het fort.” Daar sorteren zijn collega’s de munitie per type in stevige kisten. “Dat is nodig, want sommige van de kisten waar de munitie zich in bevindt hebben de tand des tijds niet zo goed doorstaan.” Vervolgens gaan die bewuste kisten de vrachtwagen op richting een van de opslagplaatsen van Defensie om op een later tijdstip vernietigd te worden.

 

Zo’n 14 ton aan munitie zal uiteindelijk uit het fort weggehaald worden ter vernietiging in Meerdaal of Leopoldsburg.

Rein Van den Bergh

Adrien Muylaert

Damien Van Laethem