Gathering of the soil-ceremonies herdenken Onbekende Soldaat

Op 11 november zal het exact 100 jaar geleden zijn dat de Onbekende Soldaat zijn laatste rustplaats kreeg aan de congreskolom in Brussel. Om dit uniek historisch moment te herdenken vinden er van 7 tot en met 9 november vijf Gathering of the soil-plechtigheden plaats op verschillende militaire begraafplaatsen in heel België. Daarbij wordt aarde vanop deze begraafplaatsen verzameld in een urne. Vandaag was de aftrap van de eerste twee ceremonies in Lier en Adegem.

 

Het verhaal van de Onbekende Soldaat start nog vóór 11 november 1922. Vanop de vijf voornaamste slagvelden in België (in de provincies Antwerpen, Luik, Namen, West- en Oost-Vlaanderen) werd telkens een ongeïdentificeerde gesneuvelde soldaat opgegraven en getransporteerd naar Brugge. Daar duidde de blinde oorlogsveteraan Reinold Haesebrouck op 10 november 1922 een van de vijf doodskisten aan als dé Onbekende Soldaat. Deze kist vertrok dan een dag later, op 11 november, naar Brussel waar hij zijn eeuwige rustplaats kreeg aan de voet van de Congreskolom, tijdens een ceremonie in het bijzijn van koning Albert I. Dit is het bekende symbool voor álle gesneuvelden.

 

Gathering of the soil

 

Deze week wordt deze historische gebeurtenis op gepaste wijze herdacht met vijf lokale Gathering of the soil-plechtigheden waarbij aarde vanuit vijf militaire begraafplaatsen plechtig wordt verzameld in urnes. Vervolgens zullen de vijf urnen samengebracht worden in Brugge waar een nazaat van Reinold Haesebrouck een urne zal aanduiden, precies zoals 100 jaar geleden. De Nationale Herdenking aan het graf van de Onbekende Soldaat in Brussel zal dan het sluitstuk van deze week zijn, een ceremonie die dit jaar extra bijzonder is.

 

Eerste aarde verzameld in Lier

 

In Lier in de provincie Antwerpen vond gisteren de allereerste Gathering of the soil-ceremonie plaats. De burgemeester, de provinciecommandant en een leerling van de plaatselijke basisschool hadden er de eer om de eerste urne met aarde te vullen. Ze staat symbool voor de regio Antwerpen als een van de voornaamste slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de Lierse begraafplaats liggen maar liefst 136 Onbekende Soldaten die vochten aan de Nete tijdens de Groote Oorlog.

 

De leerlingen van basisschool Pullaar legden elk een bloemetje neer op de graven en een zangeres bracht een sereen herdenkingslied op piano. Een passend gedicht van een leerling sloot de ceremonie af. “Het is onze plicht de oorlogsslachtoffers te herdenken. De Onbekende Soldaat is slechts één kist, maar staat symbool voor alle soldaten die gesneuveld zijn voor onze vrijheden,” aldus de Antwerpse provinciecommandant, luitenant-kolonel Rudi Ryckebosch.

 

In de namiddag volgde een tweede soortgelijke ceremonie op de militaire begraafplaats in Adegem. Hierna zijn er nog ceremonies in Robermont (Luik), Champion (Namen) en Keiem (West-Vlaanderen). De vijf urnen worden onder begeleiding van de Militaire Politie naar het stadhuis in Brugge gebracht waar op donderdag 10 november een grote ceremonie zal plaatsvinden in het bijzijn van een vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning. De aangeduide urne zal dan op 11 november aan de congreskolom bijgezet worden.

Nathalie Mylle & Bilitis Nijs

Gert-Jan D’haene