Kamp Lombardsijde zwaait poorten open voor het grote publiek

Op 9 maart nodigde het Kamp van Lombardsijde geïnteresseerde bezoekers uit om kennis te maken met de militairen en hun beroep en om eveneens meer te weten te komen over de geplande uitbreidingen van het militair kwartier.

 

Geïnteresseerden kregen de kans om in het kwartier van Lombardsijde de aanwezige eenheden van de Land- en Medische Component te bezoeken. Zo konden ze zich volledig onderdompelen in de militaire wereld. De verschillende eenheden hadden tal van demonstraties en infosessies voorbereid, zoals bijvoorbeeld een dynamische ‘Hasty Attack’-demo om mensen warm te maken voor een job bij de infanterie. Daarnaast was het mogelijk een escaperoom met nachtkijkers te doen, uitleg te krijgen over verschillende soorten bewapening en een rondrit in één van de vele militaire voertuigen. Kortom, er was voor ieder wat wils.

 

De opendeurdag was bovendien de ideale gelegenheid om mensen te informeren over de toekomst van het kwartier. “Onze kazerne staat de komende jaren voor grote veranderingen en uitbreidingen. Er komen nieuwe voertuigen en wapensystemen toe, waarvoor ook nieuwe infrastructuur wordt gebouwd. Er zijn dus ook veel vacatures voor een breed scala aan beroepen,” vertelt luitenant-kolonel Erik Verstraelen, korpscommandant van het Bataljon Artillerie en kwartiercommandant van het Kwartier Kamp Lombardsijde.

 

Een belangrijke pijler voor de Landcomponent van morgen

 

Het veelzijdige kwartier is de uitvalbasis van verschillende eenheden. In de toekomst zal dit alleen nog maar toenemen. Een deel van het Bataljon Artillerie en het Bataljon Carabiniers/Grenadiers-Prins Boudewijn, maar ook de Civil-Military Engagement Group, het Bataljon Jagers te Paard en een detachement van de Militaire Politie zijn gevestigd in het kwartier. Tegen 2025 zullen de Carabiniers/Grenadiers, die nu nog deels in het Kwartier van Leopoldsburg zitten, volledig verhuizen naar het Kamp Lombardsijde. Daarnaast zal het 18 Bataljon Logistiek een nieuwe compagnie oprichten, die er eveneens zal gehuisvest worden. Deze 95 Compagnie Logistiek zal vanaf 2025 instaan voor de logistieke ondersteuning van de eenheden in het kwartier.

 

Er wordt niet alleen nieuw personeel verwacht, maar ook nieuwe voertuigen en wapensystemen zullen een belangrijke rol binnen het kwartier spelen. Zoals bijvoorbeeld de drones, die een efficiënte en onmisbare tool zijn geworden. Met de aankoop van de X300 Integrator (een onbemand verkenningssysteem) en de Phoenix PNS-1 (een type targetdrone) krijgt het Kamp van Lombardsijde er de nodige infrastructuur bij om deze systemen te kunnen gebruiken.

Het gebouw voor de Integrator is momenteel volop in opbouw en zal tegen het eind van dit jaar klaar zijn. Bijzonder aan dit project is dat er met een soort hernieuwbare energiebron gewerkt wordt. Het is een uniek concept binnen Defensie dat beantwoordt aan de noden van het personeel en de nieuwe wapensystemen en dat bovendien enorm energiezuinig is.

 

Uniek scala aan jobmogelijkheden

 

Al deze uitbreidingen op vlak van materiaal en infrastructuur betekenen natuurlijk ook tactische, technische en administratieve uitdagingen waarvoor nieuw gemotiveerd personeel noodzakelijk is. Zowel militairen als burgers kunnen dankzij een brede waaier aan vacatures hieraan bijdragen en zo het Kwartier van Lombardsijde verder verankeren in haar mooie regio.

Landcomponent

HQ Mot Bde