Full House voor de “Instructor Day” in de KMS

Op 1 februari 2023 ontving de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel instructeurs uit diverse eenheden binnen alle componenten van Defensie.

 

De door de Algemene directie Human Resources (DG HR), georganiseerde “Instructor Day” kon rekenen op heel wat interesse. Niet minder dan 300 instructeurs namen deel aan dit event.

 

“Jullie zijn de voorbeelden waaraan de rekruten zich spiegelen. De waarden van Defensie zijn hierin een belangrijke leidraad: moed, integriteit, loyauteit en respect, ook in moeilijke omstandigheden.”  In een afgeladen zaal werd deze dag ingeleid door luitenant-generaal Jean-Paul Claeys, directeur-generaal van DG HR, gevolgd door een toespraak van de minister van Defensie, Ludivine Dedonder.

 

Door middel van 22 workshops konden de deelnemende instructeurs op een interactieve manier tal van aangereikte tools in het vormingsdomein ontdekken. Gaande van hulpmiddelen en aanbevelingen in het kader van psychologische ondersteuning en mentale operationaliteit, Blended Learning, interactieve leermodules, online bevraging en nog veel meer.

 

De opgedane inzichten en werkmethode zullen de instructeurs toelaten om toekomstige professionele uitdagingen op een creatieve manier aan te pakken binnen de eigen eenheid.

 

Minister van Defensie, Ludivine Dedonder: “Ik vond het vandaag belangrijk aanwezig te zijn op de Instructor Day, omdat onze instructeurs een van de onmisbare schakels zijn in de heropbouw van Defensie. Het zijn namelijk onze instructeurs die hun nieuwe collega-militairen tijdens de opleiding zullen begeleiden en vormen. Nieuwe rekruten die dankzij onze instructeurs hun droom kunnen najagen, en gemotiveerd en gedreven aan hun carrière kunnen beginnen. Overdracht van kennis en ervaring, met respect en begrip wanneer nodig: het is essentieel voor Defensie, zowel vandaag als morgen. Sinds mijn aantreden staat het personeel op de eerste plaats, met onder meer de verhoogde rekrutering. Die verhoogde rekrutering brengt extra werk met zich mee voor onze instructeurs, daar ben ik me van bewust. Maar we mogen het doel ervan niet uit het oog verliezen: eindelijk een halt toeroepen aan het personeelstekort en Defensie de nodige mensen te geven om al zijn opdrachten zonder problemen uit te kunnen voeren. De functie van instructeur zal zoals gezegd worden versterkt, de gesprekken zijn lopende. Omdat onze instructeurs de toekomst van onze Defensie in handen hebben.”

 

Deze dag was ook de uitgelezen opportuniteit voor de deelnemers om elkaar beter te leren kennen en hun ervaringen als instructeur uit te wisselen.

David Vandroogenbroeck

Erwin Ceupens/Kabinet van de Minister van Defensie