Winterkamp in de Marokkaanse woestijn: warme dagen, ijskoude nachten

Van 23 januari tot 3 februari houden een 75-tal masterstudenten van de Koninklijke Militaire School (KMS) hun winterkamp in het Marokkaanse Errachidia. In de steenwoestijn trainen ze hun tactische procedures, overlevingstechnieken en andere militaire vaardigheden in intensieve omstandigheden.

 

Bij zonsopgang groeten Marokkaanse en Belgische militairen de vlag te midden van een enorme steenwoestijn. Alle tenten staan mooi naast elkaar opgesteld en de studenten maken zich klaar voor een nieuwe trainingsdag. Twaalf dagen lang dompelen zij zich hier onder in een intensief trainingskamp waarbij leiderschap en rusticiteit voorop staan.

‘Lost in space’

 

Activiteiten met klinkende namen zoals ‘Lost in Space’, ‘Troubles in Paradise’ ofwel survival, verkenning bij nacht en oriëntatie in de woestijn staan dagelijks op de planning. Al jarenlang is deze uitgestrekte woestijnvlakte de uitvalsbasis voor de masterstudenten van de KMS voor hun winterkamp.

 

Na verschillende winterkampen in Elsenborn tijdens de bachelorjaren is dit voor velen een apotheose. Het idyllisch open terrein met het Atlasgebergte op de achtergrond leent zich perfect tot grote oefeningen en vormt tegelijkertijd een goede uitdaging voor de toekomstige officieren om bijvoorbeeld pelotonstactieken te trainen.

Rusticiteit

 

Stof vliegt in het rond. Een kleine oase met wat palmbomen toornt eenzaam boven de vlakte uit. Ondanks de zuidelijke locatie blijft het bovenal een winters kamp. Dit kamp is in vele opzichten anders dan dat de studenten gewoon zijn. De temperatuur schommelt enorm, met ijskoude ochtenden en nachten als gevolg. Het is een veeleisend programma in unieke, maar ook moeilijke en primitieve omstandigheden.

 

“Ook dit heeft een impact op het leiderschap van de studenten. Ze moeten dit trotseren, maar tegelijkertijd ook hun toegewezen taak vervullen”, klinkt het bij het kader. “Daarom is dit net zo’n goede uitdaging. Mensen die kou hebben doen bijvoorbeeld niet altijd wat je vraagt of reageren soms anders dan verwacht.”

Samenwerking troef

 

Dit winterkamp is een mooie samenwerking met de Marokkaanse strijdkrachten van de 2ième Brigade Royale Blindée, waarvan de Belgen de trainingszone mogen gebruiken. Zij zorgen voor de beveiliging rond de bivakzone en leveren onder andere voertuigen en bepaald materiaal, zoals bijvoorbeeld landkaarten.

 

Ook negen Erasmusstudenten uit Frankrijk en Nederland vervoegen hun medestudenten in Marokko. De 2e Masterstudenten van de KMS nemen daarnaast vrijwillig de rol als coach op zich. Ook voor hen is het een uitdaging.

 

Op het einde van de eerste trainingsweek bracht bovendien een delegatie van de Militaire School onder leiding van schoolcommandant admiraal Dupont de studenten een bezoek op het terrein.

Uitdaging 24/7

 

Voor velen is dit een van de laatste kampperiodes waar de jonge militairen hun academische kennis in de praktijk kunnen omzetten. Ze worden dan ook constant aangespoord om initiatief te nemen en verschillende rollen te vervullen: pelotonscommandant, adjunct, sectiecommandant etc. De uitdaging is er 24/7: de topografische kaarten zijn hier anders, het terrein is oneven, het klimaat…

 

“Hoe meer vaardigheden je hier in hun ‘rugzak’ steekt, hoe meer initiatief en groter referentiekader ze hebben voor later”, aldus de opleidingsverantwoordelijke.

 

Op het eind van het kamp volgt nog een mars in de “Vallée de Ziz” waar de leerlingen hun theoretische testen al stappend afleggen tussen de dadelbomen. Het einde van een veeleisende periode, maar de laatste rechte lijn richting masterdiploma voor de toekomstige kaderleden.

Bilitis Nijs

Adrien Muylaert

Clint Soete