Gaza: Defensie biedt hulp via B-FAST

Een A400M-transportvliegtuig vertrok gisteren uit Melsbroek met humanitaire voorraden richting Jordanië. Inmiddels is het toestel geland en worden de air drops boven de Gazastrook voorbereid. Zo’n veertig militairen, voornamelijk van de 15de Wing Luchttransport en de sectie Ravitaillering (Rav Air), zullen nauw samenwerken om deze operatie succesvol uit te voeren.

 

Zodra het Belgische A400M-toestel gisterenavond op Jordaanse bodem landde, begonnen de eerste voorbereidingen. Een mix van hulpgoederen van B-FAST en reddingmateriaal werden uitgeladen, en de nodige coördinatie op het terrein werd onmiddellijk opgestart zodat de militairen meteen aan de slag konden.

 

Het Rav Air team ter plaatse stelt momenteel de verschillende pakketten samen die vanaf woensdag in het noorden van de Gazastrook zullen worden gedropt.

 

In de loop van de week zullen naar alle waarschijnlijkheid nog verschillende droppings worden uitgevoerd door de Belgische A400M. Dit plan wordt nog besproken in nauwe samenwerking met de andere landen ter plaatse die ook bevoorradingen via de lucht uitvoeren.

Gert-Jan D'haene

Gert-Jan D'haene