Grote verdedigingsoefening in Babadag in Roemenië

De troepen van de snelle reactiemacht van de NAVO (NRF), met inbegrip van de Belgische en Franse detachementen, vormen in Roemenië de Battle Group Forward Presence (BGFP) en worden daar sinds 28 februari 2022 ingezet. Om hun coördinatie te verbeteren en zich op elke situatie voor te bereiden, werd een oefening opgezet.

 

In het scenario worden de gecombineerde elementen van het Franse 4e Regiment de Chasseurs (4 RCH) en het Belgische Bataljon 1/3 Lansiers (1/3 L), na de voorpositionering van de tegenstanders in de Babadag-regio van Roemenië, in een staat van paraatheid gebracht. Na een afwachtingsfase gaat de vijand in de aanval… De oefening begint. Snel worden er orders doorgegeven! Het personeel springt in de verschillende voertuigen om de startlijn van het tegenoffensief te bereiken.

 

De eskadrons stellen zich op om te observeren. Er worden infanterie-elementen en vijandelijke voertuigen binnen bereik gespot. Terwijl de boordmitrailleurs de aantocht van het uitgestapte personeel verhinderen, ondernemen de 30 en 90 mm kanonnen onmiddellijk actie tegen de voertuigen. De Franse AMX 10 RC’s, VAB’s en VBL’s doorkruisen de Belgische linies in achtervolging van de heroverden tot zij stoplijn bereiken die door de eskadercommandant bepaalde wordt.

 

Het is precies op dat moment dat twee Italiaanse Typhoon vliegtuigen, geleid door de Belgische JTACs (specialisten in vliegtuiggeleiding in grondondersteuning), tussenbeide komen.

Tijdens de terugtocht vernietigt de vijand een voertuig door een voltreffer en raakt de bemanning gewond. Nadat de eerste hulp ter plaatse wordt toegediend, worden de slachtoffers door de VAB naar achteren geëvacueerd en wordt het beschadigde voertuig weggesleept om te kunnen worden hersteld. De gewonden worden gestabiliseerd in de ziekenboeg van het bataljon (Role 1), voordat ze met een Amerikaanse medische helikopter naar het Roemeense militaire hospitaal worden geëvacueerd. Einde van de oefening.

 

De hele oefening verliep volgens plan, ordelijk en methodisch. De communicatie was duidelijk en nauwkeurig. De Belgische, Franse, Italiaanse, Amerikaanse en Roemeense teams werkten hand in hand en getuigen van een hoge mate van paraatheid en interoperabiliteit ondanks hun verschillen in uitrusting, opleiding en talen. De NAVO versterkt haar samenhang.

 

België is niet rechtstreeks in het conflict verwikkeld, maar als betrouwbare NAVO-partner is het wel betrokken. Het is belangrijk dat Defensie solidariteit betuigt met de Alliantie en haar leden.

Henri Houillet

Henri Houillet & EMA COM