Jongeren aan boord van de Zenobe Gramme

Gedurende een maand verwelkomt het zeilschip ‘Zenobe Gramme’ elke week een nieuwe groep van negen jongeren voor de zomerstages van de Marine. Op 27 juli vertrok de eerste groep naar de Shetlandeilanden. Eerste indrukken voor ze aan boord gaan op hun eerste dag!

 

Na het volbrengen van een moeilijke selectieprocedure zullen de 36 kandidaten, allen tussen 16 en 19 jaar, elk een week aan boord van het zeilschip doorbrengen. Al sinds 1970 dient het schip trouw voor de opleiding van onze mariniers. De jongeren zullen er dus het leven aan boord van een militair schip kunnen ontdekken.

 

De eerste dag

 

De stagiairs werd geselecteerd op basis van twee evaluatiemomenten: een zwemproef, belangrijk voor hun eigen veiligheid en een interview met de commandant van het schip om hun persoonlijkheid en karakter te leren kennen.

 

Bij hun aankomst in Lerwick (Schotland) werden de negen jongeren verwelkomd door de bemanning van de Zenobe Gramme. Ze maken kennis met de verschillende delen van het schip, installeren zich in hun kamer en luisteren aandachtig naar de briefing van de commandant.

 

“Bij de Marine kan je enorm veel leren… Aangezien ik nog niet echt weet welk beroep of welke carrière ik zou willen, hoop ik hier misschien mijn roeping te vinden,” vertelt de 19-jarige Vera.

 

Een week op zee

 

Momenteel varen de jongeren op de Noordzee, tussen Schotland en Noorwegen. Ze ontdekken het leven aan boord en moeten, zoals elke matroos, werken in “shiften” of een “wachtsysteem” (een bepaalde tijd waarin de bemanning van wacht is)Een hele aanpassing voor de jongeren waarvan de meerderheid nog nooit zo lang op een schip heeft verbleven. Hopelijk worden ze niet zeeziek!

 

Tijdens elke wacht moeten drie leden van de Marine en drie jongeren samenwerken om te zorgen voor de dagelijkse taken aan boord, van kuisen tot de beveiliging.

 

Welk doel?

 

Bij de paracommando’s, de genie, de infanterie… de variatie aan jongerenstages van Defensie tijdens de grote vakantie is groot! Voor de stagiairs is het een unieke kans om het werk, de opleiding en het dagelijks ritme van de militairen te ontdekken gedurende een week.

 

Wat is er beter dan een totale onderdompeling om jongeren warm te maken om onze rangen te vervoegen? “De stage geeft ons de kans te ontdekken wat Defensie is en in dit geval, alles wat de Marine doet. Daarom heb ik ervoor gekozen om me nog een keer in te schrijven,” legt de 19-jarige Enrique uit, die al voor de tweede keer een stage bij de Marine doet.

Aude Ransbotijn

Adrien Muylaert