Het nieuwe CRC is online

Het Control and Reporting Centre (CRC) van de Luchtcomponent controleert en bewaakt het Belgisch-Luxemburgse luchtruim. Dag en nacht staan onze luchtverdedigingsoperatoren paraat om indien nodig in te grijpen. Tot voor kort was het CRC gehuisvest in Glons, waar de luchtruimbewaking gebeurde vanuit een zeventig jaar oude bunker, 33 meter onder de grond.

 

De hoogtechnologische vooruitgang en de invoering van hypermoderne informaticasystemen heeft de wereld in verandering gebracht. Dat is bij Defensie en de Luchtcomponent niet anders. De hele Luchtcomponent is in transitie en dat merken we niet alleen aan de vernieuwing van de vloot (NH90, Falcon 7X, MRTT, A400M, MQ-9B, F-35A). Het is ook zichtbaar aan de modernisering van onze eenheden (ATCC @ skeyes, nieuwbouw A400M, infrastructuur F-35A en MQ-9B).

 

De voorbije maanden werd het CRC overgebracht naar een splinternieuw gebouw op de basis van Bevekom. Sinds maandag 5 oktober 2020, om 16.58 u precies, zijn onze luchtverdedigingsoperatoren operationeel vanuit hun ultramodern operatiecentrum.

 

Bij haar aanstelling als korpsoverste van het Control and Reporting Centre op 2 april 2019 kreeg luitenant-kolonel van het Vliegwezen Ann D’hondt de verhuis van het CRC en de opstart van de nieuwe installaties in Bevekom als extra uitdaging. Een uitdaging waar ze, samen met haar fantastisch team in volle Covid-19-periode, met glans in geslaagd is. Haar technici waren gedurende een jaar en acht maanden op twee sites tegelijkertijd aan de slag. Ze hielden het CRC in Glons operationeel terwijl ze intussen het CRC in Bevekom operationeel maakten.

 

De verhuis luidt het begin van een transitieperiode in. Op 19 oktober 2020 wordt het Rescue Coordination Centre (RCC) van het ATCC overgenomen. De site van Glons wordt verder opgeruimd en gesloten. De oprichting van het Air C2 Support Squadron wordt voortgezet. Dit smaldeel geeft technische steun aan de luchtverdedigingssystemen en aan de luchtverkeersleidingsystemen en systemen voor weersvoorspelling, communicatie, navigatie en bewaking voor de 1 Wing. Er wordt ook voortgewerkt aan de ontwikkeling van het National Airspace Security Centre (NASC), een interdepartementaal agentschap (Defensie, politie, douane en Directoraat-generaal Luchtvaart) dat informatie over luchtincidenten zal verzamelen, analyseren en herverdelen ter exploitatie door de bevoegde instanties.

Jo Vanden Broeck

Jo Vanden Broeck & Michael Moors