Honden: Onmisbare bondgenoten bij Defensie

Bewaking, beveiliging van terreinen, detectie van explosieven, handhaving van de openbare orde,… De ongeveer 200 honden van Defensie voeren een breed scala aan taken uit. De hondeneenheid van Defensie, de Intermachten Kynologische Eenheid (IKE), ondersteund door de Ardense Jagers, gaf hiervan een mooie demonstratie op vrijdag 25 augustus in Koksijde, tijdens de Internationale dag van de hond (K9-Day). De gelegenheid om onze viervoeters van dichtbij te aanschouwen.

 

Koksijde, een boot rust op het witte zand. Aan boord gedragen twee mannen zich verdacht. Plotseling komt een gepantserd voertuig op hen af. Gewapende en gemaskerde Ardense Jagers stappen uit en gaan naar de boot. Twee honden vergezellen hen. Van de twee mannen geeft er één zich over en de ander slaat op de vlucht. Meteen springt een van de twee honden tevoorschijn en valt hem aan. De man schreeuwt en worstelt, maar de hond geeft niet op en houdt hem tegen de grond.

 

“We wilden het echt realistisch doen,” zegt adjudant Ian Dierckx, nog steeds bedekt met zand. Hoewel de hond om veiligheidsredenen gemuilkorfd is, “leren we hem dat hij goed werk levert als hij reageert zoals wij verwachten”.

 

Detectiehonden

 

Dan komt Sam, een 5 jaar oude zwarte labrador die gespecialiseerd is in het opsporen van explosieven. Getraind om 9 soorten explosieven te herkennen, van TNT tot pentriet en C4, vindt ze gemakkelijk het verdacht pakket dat aan de romp van de boot is bevestigd.

 

“Detectiehonden zijn bovenal sociale honden. De rassen die we bij Defensie hebben zijn labradors zoals Sam, en ook springers, border collies en munsterlanders. Als detectiehonden, maar ook als patrouillehonden, hebben we de Belgische herders in hun vier varianten – Mechelse herder (de bekendste), Laekense herder, Tervuerense herder en Groenendaeler maar ook Duitse- en Hollandse herders,” legt Michel Meersman uit, eerste sergeant-majoor bij de IKE.

 

De demonstratie is nog niet voorbij. Een gewapende man, verborgen in de menigte, schiet op de militairen. Blank natuurlijk. Het antwoord laat niet lang op zich wachten: een salvo van geweervuur en rookbommen kleuren het strand met een roze wolk. Het publiek is opgetogen en overtuigd.

 

Militaire politiehond

 

Het trainen van honden voor beveiligingstaken is een lang en intensief proces. Het begint al op jonge leeftijd wanneer de puppy’s gesocialiseerd worden en gewend raken aan verschillende prikkels om hun vertrouwen en gehoorzaamheid te ontwikkelen.

 

“Hier heb ik Hulk, een zes maanden oude hond. Ik train hem voor zijn militariseringstest die zal plaatsvinden als hij 1 jaar oud is; hij zal op specifieke commando’s moeten reageren en slagen voor een klinische test,” vertelt eerste sergeant-majoor Michael Heinen van de Militaire Politie (MP).

 

“De MP zet honden in voor verschillende veiligheidstaken: bewaking, opsporing, afschrikking, beveiliging van belangrijke zones, handhaving van de orde en allerlei soorten interventies. De geselecteerde honden moeten kunnen werken in een menigte, in aanwezigheid van andere honden en kalm blijven in alle situaties. Het bijzondere aan de honden van de MP is dat ze na de opleidingsfase bij Defensie nog vijf maanden verder worden getraind bij de politie, om ze zowel in civiele als in militaire omgeving te kunnen inzetten.

 

Dankzij hun harde werk en toewijding zijn de militaire honden niet alleen onfeilbare helden, maar ook trouwe metgezellen voor degenen die dienen in domeinen waar hun aanwezigheid onmisbaar is. Defensie heeft momenteel een hondenmacht van 200 honden.

 

Word jij de volgende hondenmeester? Heb je een passie voor honden en een flinke dosis discipline? Dan is de functie van hondenmeester iets voor jou!

 

Meer informatie op: Soldaat waker hondenmeester | Defensie (mil.be)

Y. Willems

Vincent Bordignon

Nathalie Mylle