Uitgebreide ontsmettingsoefening in de kazerne van Doornik

Op donderdag 24 augustus bouwden het 4e en het 11e Bataljon Genie voor het eerst samen een ‘heavy’ decontaminatiestation in de kazerne in Doornik. Dat gebeurde in het kader van een Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire (CBRN) oefening van het Bataljon 1/3 Lansiers. Zo’n 80-tal personen en 9 voertuigen werden in snel tempo vakkundig ontsmet. “De samenwerking verliep heel vlot”, vertelt sergeant Franck van het 4e Bataljon Genie.

 

Nadat een (fictieve!) chemische wolk het gebied van het Bataljon 1/3 Lansiers (1/3L) binnen gedrongen is, komen de eerste voertuigen in de gietende regen aangereden in de kazerne van Doornik. Bij een mogelijke contaminatie is een grondige decontaminatie noodzakelijk, zelfs als er ter plaatse al een snelle individuele ontsmetting heeft plaatsgevonden. Daarvoor werd de hulp ingeschakeld van de 3e Compagnie CBRN van de 4e Bataljon Genie (4 Bn Gn) en het gloednieuwe CBRN-peloton van het 11e Bataljon Genie (11 Bn Gn).

 

Gedeelde leiding en materiaal

 In tweeënhalf uur bouwen de twee gespecialiseerde pelotons voor het eerst samen een groot decontaminatiestation, bestaande uit drie containers en twee douchetenten. “Vorig jaar namen we deze containers in ontvangst en in januari 2023 werd met de oefening Toxic Lion het startschot gegeven voor de grootschalige ontsmettingscapaciteit”, legt commandant Quinten van 11 Bn Gn uit. (Zie: Beldefnews | Oefening Toxic Lion bundelt krachten). “Later dit jaar volgt nog een doorgedreven training voor onze nieuwkomers, waarna we kunnen stellen dat deze capaciteit volwaardig zal draaien.”

 

Ook voor de werking van het ontsmettingsstation bundelen beide bataljons hun krachten: “We hielpen het 11e Bataljon Genie al op het gebied van materiaal, maar nu werken we ook echt samen in de keten”, vertelt sergeant Franck van 4 Bn Gn, stationschef tijdens de oefening. “Het is de eerste keer dat we ons materiaal samenvoegen en dat er gedeeld leiderschap is. En de samenwerking verloopt heel vlot”, besluit hij.

 

Twee ketens naast elkaar

Het decontaminatiestation bestaat uit twee naast elkaar gelegen ontsmettingsketens. Terwijl het peloton van 11 Bn Gn instaat voor de decontaminatie van voertuigen, houdt 4 Bn Gn zich bezig met het ontsmetten van de militairen van 1/3L.

 

Afhankelijk van de grootte van het voertuig duurt het 30 minuten tot een uur om de keten te doorlopen. “Al wat textiel is, kan niet worden ontsmet,” legt eerste luitenant Sacha uit, pelotonscommandant van 11 Bn Gn. “Voordat de voertuigen binnenrijden moeten alle onderdelen die niet ontsmet kunnen worden, zoals camouflagenetten, daarom verwijderd worden.”

 

Eenmaal in het ontsmettingsstation worden de voertuigen schoongespoten met water. Vervolgens worden ze behandeld met een emulsie om de chemische agentia (de chemische stoffen, red.) te neutraliseren. Nadien worden de voertuigen opnieuw gereinigd, gecontroleerd en indien nodig nogmaals behandeld.

 

10’ per persoon

Het ontsmetten van personeel neemt ongeveer 10 minuten per persoon in beslag. “Wanneer het personeel aankomt bij de personeelslijn draagt het meestal nog zijn volledige uitrusting: gasmasker, webbing, wapen… Alles wat niet kan worden ontsmet, zoals een helmovertrek, wordt verzameld en verbrand,” gaat de pelotonscommandant verder.

 

“Vervolgens wordt de vloeibare besmetting op hun tenue zo snel mogelijk geneutraliseerd met een speciaal product. Door daarna het uniform open te knippen en voorzichtig te verwijderen, voorkomen we dat de onderliggende kledij ook gecontamineerd wordt. Achteraf kan het personeel zich wassen in de douchetenten en volgt er nog een laatste controle.”

 

Training voor iedereen

 De oefening is niet alleen een goede training voor de CBRN-capaciteiten van de twee genie-bataljons, maar ook voor de militairen van 1/3 Lansiers. Het doorlopen van het ontsmettingsproces in een decontaminatiestation maakt namelijk deel uit van de voorbereiding op vertrek naar een operatiegebied. “Er is personeel dat dit nog nooit eerder heeft gedaan”, legt luitenant Sébastien van 1/3L uit. “Zo zijn we zeker dat iedereen die op missie vertrekt, kennis heeft van de CBRN-procedures en toch minstens één keer de keten doorlopen heeft.”

 

Vanaf november 2023 zal 1/3L voor vier maanden deelnemen aan de NAVO-operatie in het kader van Forward Land Forces Romania (FLF ROU) in Roemenië.

Wilge Decraene

Vincent Bordignon