Invictus Games 2023: een terugblik op de hoogtepunten

De Invictus Games 2023, een internationaal sportevenement in het teken van gewonde en zieke militairen, werden vandaag in Düsseldorf afgesloten. Het Belgische team keerde met opgeheven hoofd huiswaarts met 12 medailles.

 

In de Merkur-Spiel-Arena in Düsseldorf streden van 9 tot 16 september 500 atleten uit 21 landen in verschillende disciplines (indoor roeien, atletiek, zwemmen, fietsen, enz.). Onder hen waren 13 Belgische atleten.

 

Steun voor revalidatie

 

“De Invictus Games betekenen alles voor me”, zegt Stefan Wolput, alias Wolf, voormalig Flight Operator Officer bij de 15e Wing. “In 2012, leken, door een verlamming in mijn heup, mijn dromen en mijn ambities verdwenen. Ik zat op mijn dieptepunt… Maar in 2014 zag ik de Invictus Games op televisie. Zittend op de zetel zei ik tegen mezelf: als zij het kunnen, kan ik het ook!”

 

Het beste bewijs; Wolf won zes medailles op deze spelen: twee gouden (atletiek) en vier zilveren (4 x 100 meter estafette, atletiek en wielrennen). Wolf werkte 37 jaar bij Defensie. “Ik ben nu reservist om gewonde en zieke soldaten te helpen. Wat mij betreft zijn de Invictus Games de pijlers van mijn revalidatie geweest, samen met mijn vrouw Katrien natuurlijk, die heel goed voor me heeft gezorgd.

 

Vorig jaar ontvingen Wolf en zijn vrouw de Land Rover Above and Beyond award uit handen van Prins Harry, hertog van Sussex, voor hun wederzijdse steun.

 

Voor de herinnering

 

Jean-Bernard Mathieu is ook lid van het zilveren medaille winnende 4 x 100 meter estafetteteam. Eind 1992, tijdens Operatie Restore Hope in Somalië, raakte hij twee keer gewond – eerst door granaatscherven en een maand later door een mijnexplosie. “Ik was pelotonscommandant bij het derde regiment Lanciers-parachutisten. Die mijn kostte het leven aan drie van mijn kameraden, mijn adjuncten …”.

 

Overmand door emoties gaat Jean-Bernard verder: “Ik wilde echt een foto maken van Prins Harry die de portretten van mijn overleden kameraden vasthoudt, zodat we ze niet vergeten”. Het was een passend eerbetoon aan onderluitenant Frédéric Boon en korporaals Éric Noël en Dominique Jacob van de parachutisten.

 

“Op het moment dat ik gewond raakte, was er minder psychosociale ondersteuning voor de gewonden en hun nabestaanden,” vervolgt Jean-Bernard. “Daarom besloot ik sportcoach te worden in de burgersector. Vandaag de dag zijn er dingen aan het veranderen, met initiatieven zoals deelname aan de Invictus Games. Op alle niveaus worden nieuwe initiatieven opgezet.

 

De kers op de taart

 

“Zitvolleybal is een prachtige ontdekking. We hadden de kans om deze sport te ontdekken, die helpt om zowel valide als mindervalide mensen samen te brengen. Ik vind het geweldig om te zien dat mensen er ondanks hun verleden plezier aan blijven beleven,” zegt Jean-Bernard.

 

“We doen het niet voor de medailles,” benadrukt Stefan. “Natuurlijk is het leuk om ze mee naar huis te nemen, maar iedereen hier heeft een lange weg afgelegd om hier te geraken. De medaille is gewoon de kers op de taart.

 

Het palmares

 

De Belgische delegatie won vier gouden medailles (twee in atletiek en twee in wielrennen), vijf zilveren medailles (drie in atletiek, één in estafette en één in wielrennen) en drie bronzen medailles (atletiek, indoor roeien en wielrennen).

 

Goud: Stefan Wolput op de 1500m en de 400m, Peter Caubergh in de fietstijdrit en het wielercriterium.

 

Zilver: Michael Happaerts op de 1500m, Stefan Wolput op de 100m en 200m. De 4x100m estafette: Thierry Dutrieux, Stefan Wolput, Jean-Bernard Mathieu en Michael Happaerts. Stefan Wolput in de fietstijdrit.

 

Brons: Martijn Mariale op de 100m, Thierry Dutrieux in het 4 min duurroeien het wielercriterium.

Yuki Willems

Gert-Jan D’haene

Clint Soete