Leerlingen secundair onderwijs verkennen de Koninklijke Militaire School

Wie op zoek is naar een universitaire opleiding met pit kon op dinsdag 23 november op de derde verkenningsdag van de Koninklijke Militaire School (KMS) terecht. De campus opende zijn deuren voor 101 nieuwsgierige leerlingen uit het secundair onderwijs. Gidsen van dienst waren de studenten van de KMS zelf: bezoekers werden op sleeptouw genomen en konden kennis maken met de dagindeling van een leerling-officier. 

 

Bij het krieken van de dag stroomden de nieuwsgierigen toe aan het wachtlokaal. In functie van hun interesses werden ze meegenomen in het leven van een student Sociale en Militaire Wetenschappen of dat van een student Ingenieur-Polytechnicus. In kleine groepjes kregen 70 Franstalige en 31 Nederlandstalige geïnteresseerden een gids toegewezen om hen wegwijs te maken.

 

Een school met een klimmuur

 

De uitgebreide accommodatie en vooral de sportinfrastructuur maakten indruk. “Ik sta versteld. Er is een klimmuur en plots popt er ondergronds een zwembad op. Welke universiteit kan dat bieden?”, zegt Yannick, een bezoeker die ondertussen staat te kijken naar wat lijkt op een wedstrijd touwklimmen in de sporthal. “Dat moet je vanaf het 4e jaar met een gevulde rugzak kunnen,” vult zijn gids, leerling-officier Mernier, grinnikend aan. 

 

Iedereen een talenknobbel

 

De rondleiding slingerde verder tussen de hindernissenpiste en over het paradeplein, werd hier en daar stilgelegd voor een leuk geschiedkundig weetje, en eindigde in de kamer van de gids zelf. Nederlandstaligen delen een kamer met Franstalige collega’s. De ideale voedingsbodem om je voor te bereiden op het taalexamen. 

 

Zie je het wat internationaler, dan kan je onder bepaalde voorwaarden ook op Erasmus-uitwisseling. Wie wil, kan bijvoorbeeld zijn vleugels uitslaan aan de bekende Amerikaanse legeruniversiteit West Point in New York of L’École Polytechnique in Parijs. “Het examen Nederlands schrikt me wel wat af,” zegt Jonas, een leerling uit Ciney. “Gelukkig biedt de KMS genoeg mogelijkheden om te oefenen en me voor te bereiden. Ik ben best wel jaloers op het feit dat velen hier zo goed twee talen spreken.”

 

Ballistiek, geschiedenis en economie

 

Op het programma stond ook een les ballistiek voor de polytechniekers. Kolonel Gallant legde met veel passie en enthousiasme alles uit over de kogelbanen van allerlei projectielen. De sociaal-militaire wetenschappers konden proeven van een les economie, gegeven door luitenant Cuypers. 

 

Tussendoor hielden de groepen ook halt bij het museum voor een portie geschiedenis. De benen konden even rusten tijdens een van de briefings, onder andere van de dienst rekrutering. 

 

Een goed gevuld programma, met veel goedgemutste gezichten!

Kerlijn Puttemans

Erwin Ceuppens