Skydiveteam HayaBusa pakt goud op WK in Qatar

Het Belgische skydiveteam HayaBusa kaapte deze week opnieuw de wereldtitel weg op het Militaire Wereldkampioenschap formatiespringen in Doha (Qatar). Met deze prestatie zet het ijzersterke team de gouden teller op twaalf!

 

Qatar was gastland voor deze 44e editie van het “World Military Parachuting Championship” (WMPC). Na een uitgestelde editie in november 2020 konden de 19 deelnemende landen van 15 tot en met 30 november 2021 eindelijk opnieuw strijden voor de felbegeerde trofee.

 

Bij formatiespringen is het de bedoeling dat vier parachutisten tijdens een vrije val sprong van 35 seconden zoveel mogelijk opgelegde figuren maken. De sprongen worden minutieus gefilmd door de cameraman die het vierkoppige team vervoegt tijdens de sprong en van boven de formatie beelden schiet. In Qatar kwam HayaBusa, het topsportteam van Defensie, opnieuw als winnaar uit de bus. Tijdens een spannende eindstrijd lieten ze concurrenten Qatar (2e plaats) en Duitsland (3e plaats) achter zich en veroverden ze zo voor de twaalfde maal op rij- sinds het WK in 2007-  de gouden medaille.

 

HayaBusa kan dus een indrukwekkend palmares voorleggen. In augustus dit jaar behaalden ze nog goud op het wereldkampioenschap outdoor formation skydive in Rusland. Het gouden team blikt meteen vooruit naar de volgende belangrijke wedstrijd: de wereldbekercompetitie in de windtunnel, die doorgaat in Charleroi in april 2022. Ze zijn vastberaden om ook daar hun wereldtitel te verdedigen.

Bilitis Nijs

David Grauwels

David Grauwels