“Loyaliteit, een van de basiswaarden van Defensie”

Elk jaar organiseert de Dienst Religieuze en Morele Bijstand (DRMB) van Defensie een ceremonie rond een levensbeschouwelijk thema. Aan de vooravond van Veteranendag vond deze plaats op 5 april binnen de muren van de Koninklijke Kapel van de Coudenberg in Brussel. Dit jaar lag de focus op loyaliteit.

 

Sinds 2019 vindt deze ceremonie plaats in een gebedshuis van een van de verschillende geloofsovertuigingen.

 

“Het verliep vandaag in verschillende etappes,” aldus Hans De Ceuster, die als moreel consulent het vrijzinnig humanisme binnen de DRMB vertegenwoordigt. “Een seculier deel, een levensbeschouwelijk deel en een symbolisch deel.”

 

Tijdens het seculier gedeelte nam Luitenant-generaal Pierre Neirinckx, die de plechtigheid voorzat, het woord. Ook hij stond stil bij het thema van de dag. “Waarden zijn het DNA van Defensie. We moeten trouw blijven aan de eed die we hebben afgelegd,” herinnerde hij.

 

Stilstaan

 

“We vragen de aanwezigen een moment stil te staan bij de strijd die een militair moet leveren, niet alleen fysiek, maar ook mentaal,” benadrukt Hans. “De militair is loyaal aan zichzelf, maar ook aan Defensie, zijn familie en zijn vrienden.” Het is deze innerlijke strijd die de rode draad van de ceremonie vormde.

 

De ‘padre’, of een moreel consulent binnen Defensie, is een van de morele steunpilaren voor elke militair. Door de complexiteit van loyaliteit kan men met zichzelf in de knoop raken. Daarom heeft de jaarlijkse organisatie van deze gezamenlijke plechtigheid dan ook een grote symbolische waarde.

 

Het ‘Licht der Wijsheid’

 

Een ander moment van grote symbolische waarde was de uitreiking van het ‘Licht der Wijsheid’. Een jonge onderofficier, die de jongere generatie vertegenwoordigt, ontving een brandende kaars van een Belgische veteraan. “We wilden hiermee de symbolische overdracht van loyaliteit benadrukken,” besluit Hans.

 

De ceremonie is binnenkort te bekijken op het DRMB YouTube-kanaal of op de RTBF op 16 april.

Rein Van den Bergh

Vincent Bordignon