Man of steel gaat op zoek naar de beste schutter(s)

Van 13 tot 15 juli vond in Leopoldsburg de internationale schootswedstrijd Man Of Steel van het 3 Bataljon Parachutisten (3 Para) plaats. Zo’n 23 teams uit België, Nederland en Duitsland streden er dit jaar om de felbegeerde wisselbeker mee naar huis te mogen nemen, maar die was slechts voor één ploeg weggelegd.

 

Vier verschillende schietstanden, vier verschillende parcours. Dat is het opzet van de internationale schootswedstrijd Man of Steel van 3 Para, in samenwerking met het Kamp Beverlo, dat sinds 2013 jaarlijks in Leopoldsburg wordt georganiseerd. Tijdens de competitie vuren 23 teams van vijf personen met zowel een aanvalsgeweer als een pistool op verschillende soorten doelwitten. Ze worden beoordeeld op snelheid, precisie en wapenbeheersing in een tactische omgeving. “Elk parcours bootst een andere tactische situatie na en vraagt andere competenties van de deelnemers”, legt organisator adjudant Truyen uit.

 

Internationaal kaliber

 

De deelnemers komen voornamelijk uit de Special Operations Forces-community. Teams uit België, gaande van paracommando’s tot de speciale interventie-eenheden van de politie, namen het op tegen de EGB uit Duitsland en een schietteam uit Nederland. Ze springen uit auto’s, verslepen een pop van tachtig kilogram, verschuilen zich achter paletten of grote banden en wisselen intussen van hun aanvalsgeweer naar hun pistool en omgekeerd. “De bedoeling is dat de deelnemers zo snel mogelijk het parcours afleggen en intussen zoveel mogelijk ‘hits’ maken”, gaat Truyen verder. “De shot timer registreert hoeveel schoten gelost worden en de tijd stopt pas wanneer het laatste schot vertrekt. Maar van de vijf schutters tellen alleen de vier beste resultaten mee. Door het aantal punten te delen door de afgelegde tijd wordt de hit-factor berekend, die het eindklassement bepaalt.”

 

Waterpech

 

Maar ook Man Of Steel ontsnapte niet aan de hoosbuien en dus werd op de derde en laatste dag uit veiligheidsoverwegingen besloten om een van de vier standen te schrappen, nadat het parcours overstroomde. “Normaal hebben we elk jaar één schietstand waarbij de deelnemers het traject niet op voorhand mogen verkennen, maar zich moeten laten verrassen door het parcours zelf. Door de zware regenbuien staat ons doolhof gedeeltelijk onder water, waardoor de laatste groepen het parcours niet kunnen afleggen en de schietstand dus ook niet in het puntenklassement wordt opgenomen”, aldus adjudant Truyen.

 

Op het einde van de driedaagse was het team 22 Coy FP1 van het 3 Bataljon Paracommando dat zich tot de winnaar van Man Of Steel 2021 mocht kronen en dus blijft de wisselbeker ook dit jaar binnenshuis. Volgend jaar gaat de schootswedstrijd opnieuw door in het Kamp Beverlo van 9 tot 13 mei 2022.

Wilge Decraene

Gill Vloeberghs