Operation New Nero: opleidings- en trainingsfase in Maradi loopt bijna af

Na tweeënhalf jaar loopt de opdracht van het Belgische detachement Mobile Education and Training Team (METT) in Maradi (Niger) bijna ten einde. In het kader van Operation New Nero (ONN) leidde het METT er zo’n 700 Nigerese militairen op om de veiligheidssituatie in de Sahelregio te verbeteren.

 

De dagen beginnen vroeg in Maradi. Nog voor de hitte doorbreekt verzamelen de Nigerese militairen om 7u.45 voor het appel. De compagnie 314 CSI, bestaande uit drie pelotons, krijgt er momenteel haar laatste week gespecialiseerde opleiding van het Belgische detachement METT. Dertien trainers van het 3 Bataljon Parachutisten (3 Para) moeten de laatste lichting militairen klaarstomen voor het gevecht tegen extremistische organisaties en het beschermen van de Nigerese bevolking.

 

“Nigerezen komen naar hier met weinig of geen militaire achtergrond. Daarom geven wij hen een brede waaier aan trainingen,” vertelt detachementscommandant kapitein Leenders. “Gedurende twintig weken krijgen ze elke voormiddag een basis lespakket van PIO’s (programme d’instruction), waarna nog een voortgezette opleiding van zes weken volgt. Daarna komen de militairen in operatiezones terecht, voornamelijk aan de grensgebieden met Nigeria, Burkina Faso en Mali, waar ze de aangeleerde technieken kunnen toepassen om Niger overeind te houden.”

 

Force spéciale d’intervention

 

In de schaduw van de paar aanwezige bomen leren de jonge militairen alles over tactieken, technieken en procedures (TTP), zoals het uitvoeren van escortes, verkenningen en het controleren van voertuigen bij checkpoints. Daarna trekken ze het uitgestrekte oefengebied in om de theorielessen in praktijk om te zetten. “Ze worden getraind voor specifieke taken,” legt een trainer van 3 Para uit.  “De bedoeling is dat we hen vormen tot een compagnie Force Spéciale d’Intervention. Reactie bij contact is een essentiële dril. Zo zijn we zeker dat ze adequaat kunnen reageren wanneer ze in de toekomst onder vuur vallen. Daarnaast focussen we op Tactical Combat Casualty Care (TCCC). Ze leren wat ze kunnen doen en hoe ze een medische trousse kunnen gebruiken om levens te redden tijdens het gevecht.”

 

Brevet op het paradeplein

 

Na tweeënhalf jaar loopt de trainingsfase in Maradi nu op zijn einde. “We proberen de opleiding te geven met de beperkte middelen die zij ter beschikking hebben,” vult kapitein Leenders aan. “Zo kunnen ze de trainingen nadien zelf verderzetten. We organiseerden ook een cursus train the trainer, zodat de kaderleden hun kennis kunnen overdragen aan nieuwe soldaten wanneer wij Niger verlaten hebben.”

 

Op het einde van de week volgt een ceremonie op het paradeplein, waarbij de Nigerese militairen van compagnie 314 CSI een brevet in ontvangst mogen nemen. Binnenkort arriveert een Redeploy Task Torce uit België voor de afbraak van het Belgische kamp in Maradi. Intussen blijft Operation New Nero wel gewoon verder lopen.

Wilge Decraene

Vincent Bordignon

Clint Soete