Medische Component vindt rode draad tijdens Green Light
Jaarlijks organiseert de Medische Component een oefening met alle medische eenheden. Ondanks alle perikelen die 2020 al met zich meebracht, ging de oefening ‘Green Light’ in Marche-en-Famenne gewoon door. Het doel was om samen een volledige behandelings- en evacuatieketen te ontplooien, vanaf de frontlijn tot in het veldhospitaal.
“De nadruk ligt grotendeels op het standaardiseren van de medische vaardigheden”, vertelt kolonel Dumarey, die de oefening in handen heeft. “Zo staan alle eenheden op dezelfde lijn wat trainingen betreft. Op deze manier kunnen we ook de nieuwere, vooral jonge militairen adequaat in hun secties en pelotons integreren.”
Aan de hand van verscheidene workshops houden onze troepen hun kennis en trainingsgeest scherp. De eenheden maken bijvoorbeeld kennis met de nieuwe medische etuis met medisch noodmateriaal. “Maar ook basisvaardigheden die elke militair onder de knie moet hebben, passeren de revue,” gaat de kolonel verder, “kaartlezen, radioprocedures en camouflage, om er maar een paar op te noemen. Wij van de Medische Component moeten niet alleen onze medische kennis op peil houden. Ook het leven op het terrein mag ons niet vreemd zijn.”
Ze oefenen tactieken, technieken en procedures van de tactische hulppost Role 1. Dat is een medische sectie met één behandelinsgploeg en twee evacuatieploegen met ambulances. “Die medische sectie steunt de gevechtscompagnies van de bataljons en geeft levensreddende medische zorgen binnen één uur na een verwonding”, weet de kolonel. “Om die strikte normen te halen moeten militaire artsen, verpleegkundigen, ambulanciers en brancardiers samen intensief trainen. Zo zijn ze perfect op elkaar ingespeeld en verliezen ze geen minuut.”
Naast de trainingen rond de Role 1 leidt het Special Operations Surgical Team (SOST) nieuw personeel op. Het SOST is een chirurgische ploeg die zwaargewonde militairen chirurgisch kan stabiliseren tijdens de meest veeleisende militaire operaties, in de moeilijkste omstandigheden en op de meest desolate plekken. Hun credo: the best possible surgical care, anywhere. Dat gebeurt zo dicht mogelijk bij de plaats van het gewapend optreden, de contactlijn, om de responstermijn en het tijdverlies zo miniem mogelijk te houden. Hoe kleiner de tijd tussen de verwonding en de behandeling, hoe groter de overlevingskansen.
Het hoeft niet gezegd dat ook tijdens een groot manoever als dit het coronaspook ronddwaalt. De trainingsopdracht primeert en daarom is Covid-19-preventie een permanent aandachtspunt voor het commando. Ze passen de federale en militaire preventiemaatregelen strikt toe met mondmaskers, handgel, veilige afstand, ontsmetting van materiaal bij overname, beurtrollen voor eten en douches, enzovoort. Elke militair was lid van een ‘silo’ waarin sterke zelfdiscipline en sociale controle heerste.