Militair Hospitaal start met boostervaccinaties Brussels zorgpersoneel

Op maandag 22 november startte het vaccinatiecentrum van het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-Over-Heembeek met het geven van booster vaccinaties aan het eerstelijnszorgpersoneel in regio Brussel.

 

De afgelopen maanden konden alleen nog expats, diplomaten en militairen in het vaccinatiecentrum terecht voor een coronavaccin. Vandaag schaalt het Militair Hospitaal haar capaciteit weer op en start men met het uitdelen van de boostervaccins aan de eerstelijnszorgverleners in regio Brussel. “Daarbij zullen we in de eerste twee weken ook ons eigen personeel vaccineren,” vertelt kapitein Wouters van het MHKA.

 

Met de winter voor de deur werd besloten om het parcours in het vaccinatiecentrum een stuk in te korten. Wie een boosterprik komt halen, wordt dus niet meer naar de afwachtingszone buiten gestuurd. “Die tenten gebruiken we nu als buffer,” legt Wouters uit. “Momenteel worden slechts vijf van de tien vaccinatieboxen ingezet, maar dat kunnen we aanpassen indien nodig.”

 

Het vaccinatiecentrum van het MHKA heeft een capaciteit van 500 mensen per dag. Een detachement van zo’n 50 personen, waaronder zowel zorgpersoneel als stewards, leiden de werking van het vaccinatiecentrum in goede banen. Onze medische eenheden lossen elkaar af om het centrum te bemannen.

Daarnaast krijgt de apotheek van het MHKA in december nog een extra taak in de strijd tegen het coronavirus. “Van 8 tot 23 december zal onze apotheek ook vaccins leveren aan het zorgpersoneel van de ziekenhuizen en de woonzorgcentra in Brussel,” aldus kapitein Wouters. “Onze apotheek wordt vaak als hub gebruikt, omdat we een grote capaciteit hebben om vaccins te bewaren op lage temperatuur. Die kunnen we van daaruit verder verdelen.”

 

Het vaccinatiecentrum zal open zijn van maandag tot vrijdag, van 9u tot 16u. “Dit engagement loopt tot 23 december. We zijn alvast open en we hebben de capaciteit om ook daarna nog de bevolking te helpen vaccineren,” besluit Wouters.

Wilge Decraene

Gert-Jan D'haene