Minister en Chef van Defensie in Ramstein

De minister van Defensie, Ludivine Dedonder, en de Chef Defensie, Admiraal Michel Hofman, hebben gisteren in Ramstein (Duitsland) deelgenomen aan een door de Verenigde Staten geïnitieerde bijeenkomst van een veertigtal geallieerde landen. Zij bespraken de situatie in Oekraïne en hoe ze dit land kunnen steunen.

 

De vergadering van de overleggroep Defensie van Oekraïne bood de gelegenheid om van gedachten te wisselen over de situatie. Daarnaast bespraken ze de militaire behoeften op korte, middellange en lange termijn evenals het verzekeren van een optimale coördinatie van de bijdragen van elk land.

 

“De inspanningen zijn niet tevergeefs, maar moeten worden voortgezet, zodat de Oekraïners hun soevereiniteit kunnen herwinnen en in vrede kunnen leven in een democratische staat […] Alle landen blijven vastbesloten hun steun te versterken. Ik heb het standpunt van België om Oekraïne te blijven steunen, met name door het zenden van militair materieel, opnieuw bevestigd”, aldus de minister van Defensie.

 

“België blijft aandringen op een einde aan de Russische invasie en op de totstandbrenging van een echte politieke dialoog. Tegelijkertijd zijn Europa en België zich bewust van de noodzaak onze legers te versterken om geloofwaardig te zijn en voldoende afschrikking te kunnen bieden tegen elke bedreiging van onze integriteit. Deze versterking zal gebaseerd moeten zijn op de ontwikkeling van een Europese industriële basis om gezamenlijk de capaciteiten te kunnen ontwikkelen die nodig zijn voor onze veiligheid en om onze strategische autonomie te waarborgen”, concludeerde zij.

 

Het conflict in Oekraïne woedt al sinds 24 februari. België heeft het land al op verschillende manieren gesteund: levering van militair materieel en voorraden, opvang van vluchtelingen, enz. Op 22 april heeft de beperkte ministerraad besloten door te gaan met de levering van militair materieel. Ter bescherming van de NAVO-grenzen werden tegelijkertijd ongeveer 300 soldaten in een Frans bataljon in Roemenië ingezet, terwijl de aanwezigheid van onze F16’s in Estland werd uitgebreid in het kader van de verhoogde waakzaamheid van de NAVO.

 

“De eenheid, cohesie en vastberadenheid van de naties aanwezig bij de bijeenkomst was zeer tastbaar en zal van essentieel belang blijven om de steun aan Oekraïne in de toekomst te verzekeren”, concludeerde de CHOD.