Minister Ludivine Dedonder tekent voor een tweede ‘Belgisch’ multirole tank- en transportvliegtuig (MRTT)

Op donderdag 23 maart 2023 ondertekende minister van Defensie Ludivine Dedonder in Eindhoven (Nederland) een protocolakkoord voor de aankoop van een tweede ‘Belgisch’ Multirole Tanker Transport (MRTT) vliegtuig voor de NAVO. De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van de ministers van Defensie, van de deelnemende landen en van Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.

 

Bij deze gelegenheid bevestigde minister Dedonder dat België 265 miljoen euro in het project investeert. Dit vertegenwoordigt de prijs van een tweede tankvliegtuig met accessoires. Door deze deelname zal de vloot tegen 2027 uitgroeien tot tien vliegtuigen. Momenteel beschikt de Multinationale Eenheid over zeven van de negen reeds voorziene toestellen.

 

Sinds de oprichting in 2019 en de oplevering van de eerste Airbus A330 MRTT in de zomer van 2020 is de eenheid meermaals ingezet in het kader van vredes- en veiligheidsoperaties, met name voor het vervoer van Afghaanse vluchtelingen naar Nederland tijdens operatie Red Kite. Sinds de Russische inval in Oekraïne hebben de toestellen meer dan 1.500 vlieguren geregistreerd, wat neerkomt op 500 missies om NAVO-vliegtuigen bij te tanken ter bescherming van onze grenzen. In het najaar van 2023 zal de eenheid worden uitgezonden in het Midden-Oosten, waar het zal deelnemen aan de strijd tegen Daesh/ISIS.

 

De eenheid zal naar verwachting eind 2024 volledig operationeel zijn.

 

 

Voor meer informatie over de Airbus A330 MRTT, zie: Beldefnews | Airbus A330 MRTT: manusje-van-alles (mil.be)

COMOPSAIR-IPR

COMOPSAIR-IPR